Met de release van zijn 5e cd ‘While you were sleeping’ voor het prestigieuze Blue Note label waar hij sinds 2013 onder contract staat, komt José James, na een tour in Amerika, ook naar Europa om daar het album te promoten. Als eerste stond het Stockholm Jazz Festival op de agenda; daarna was de beurt aan Nederland.

De kleine, intieme zaal Cloud Nine in Tivoli/Vredenburg is een perfecte stage voor James, zo was eerder vandaag al op zijn Facebook pagina te lezen: ‘Great venue!’. Hij oogt heel ontspannen, maakt grapjes met het publiek en heeft er duidelijk zin in om een goede, gedegen show neer te zetten. James start met het nummer ‘Angel’ en ondanks dat de muziek (te) hard staat voor zo’n kleine zaal, hoor je zijn herkenbare baritonstem goed. Jammer daarentegen is dat zangeres Talia Billig de eerste 6 nummers nauwelijks te horen is. Pas als zij het nummer ‘Dragon’ ten gehore brengt, hoor je hoe goed en getalenteerd deze dame is.

Hokjesduwers en stickerplakkers hebben het niet makkelijk: de muziek van José James laat zich niet in een bepaald genre duwen. Je hoort duidelijk jazz-invloeden, maar ook hip hop en soul. Door toevoeging van gitarist Brad Allen Williams aan de band zijn er ook rock-invloeden te horen, zoals op het eerder genoemde nummer ‘Angel’ maar ook op ‘Anywhere U go’ en ‘Every little thing’. Dit laatste nummer werd als toegift gespeeld.

Buiten alle tracks van de nieuwe cd laat James ook nog horen hoe het allemaal begon in 2008 met de cd ‘The Dreamer’ bij het platenlabel Brownswood. Hij gebruikt zijn stem en lichaam als mixtafel en weet dit subliem te timen zodat het net lijkt of er daadwerkelijk iemand verstopt zit die ter plekke de mix maakt. Het publiek moet er even aan wennen, maar al snel is er een ‘buzz’ merkbaar onder de toch al enthousiaste fans met een geweldig hoogtepunt tot gevolg. Ik geniet van het gemak waarmee James wisselt tussen een welgemeende, ingetogen houding tijdens rustige nummers, tot een ras-entertainer die precies weet hoe je binnen een paar tellen een feestje bouwt. Zo schakelen hij en de bandleden tijdens het nummer ‘Trouble’ feilloos over naar ‘Let’s stay together’ van Al Green. Dat Jamea een fan is met grote bewondering voor Green vertelt hij niet alleen, hij laat het ook horen met zijn versie van ‘Simply Beautiful’.

De band, die verder bestaat uit Samora Pinderhughes (keys) die ook te zien is in de ‘1 Mic, 1 Take’-filmpjes van James op YouTube, Richard Spaven (drums) en Solomon Dorsey (bass en backing vocals) laat zien en horen waarom zij met James op een podium kunnen staan. Het zijn stuk voor stuk zeer getalenteerde en veelzijdige muzikanten die buiten de tour met James allemaal met een eigen band spelen en daarnaast aan de nodige projecten hebben. José James is een zeer veelzijdig artiest die het on stage méér dan waar maakt!

Foto’s (c) Arjan Aelmans

Deel: