Axel Rudi Pell bracht begin dit jaar zijn nieuwe album ‘Into the Storm’ uit. De band besloot een tournee in twee etappes te doen. Zo werden in februari concerten gedaan in verschillende Duitse steden plus in London en, hier in Nederland, Weert. Axel Rudi Pell is nu begonnen aan het tweede gedeelte van de tour om het album te promoten. Naast opnieuw een aantal concerten in Duitsland wordt nu ook Zwitserland, Oostenrijk, Tsjechië en België aangedaan. Ook Nederland komt weer aan de beurt. Zaterdag gaf de Duitse gitarist een concert in de Boerderij in Zoetermeer. Rebellious Spirit mocht de avond openen.

Rebellious Spirit is een jonge energieke heavy metal band uit Duitsland. Deze jongens zijn beïnvloed door bands als Guns’n’Roses, Mötley Crüe en Poison. Zanger Jannik Fischer heeft de mimiek van een jonge David Lee Roth en dan weet je meteen dat het goed zit. De vier jeugdige Duitsers mochten al mee als voorprogramma van Axel Rudi Pell in februari. Ook in het tweede gedeelte van deze tournee zijn ze het vaste voorprogramma voor de Duitse gitaarheld. Ze weten het publiek drie kwartier goed te vermaken. Ze halen geen muzikale hoogstandjes uit maar knallen er lekker op los met onvervalste sleazy glamrock en metal. Niet moeilijk doen, gewoon lekker spelen en lol hebben. En dat lukt deze energieke snotneuzen meer dan prima.

Axel Rudi Pell timmert al 25 jaar aan de weg. Hij vierde deze zomer op het Bang Your Head Festival in Duitsland dit heugelijke feit met een grootst optreden met vele gastmuzikanten uit de hardrockwereld. De Duitse gitarist heeft inmiddels maar liefst 15 studioalbums op zijn naam staan. Ondanks dat insiders het er over eens zijn dat zijn gitaarspel uitstekend is heeft hij nooit echt kunnen doorbreken. In zijn eigen land heeft hij nog wel redelijk succes maar daar buiten blijft het behelpen.

De in 1960 geboren Pell is een begenadigd gitarist. Zijn band heeft een vrij stabiele line-up waarmee hij al vele jaren mee live speelt. Alleen drummer Mike Terrana verliet vorig jaar de band. Hij speelt ook in de band van ex-Nightwish zangeres Tarja Turunen en kon beide bands niet meer combineren. In zijn plaats kwam Bobby Rondinelli die in het verleden speelde in onder meer Rainbow, Black Sabbath en Blue Oyster Cult. Axel Rudi Pell is duidelijk sterk beïnvloed door Ritchie Blackmore. Daar is niets mee. Je kan slechtere voorbeelden kiezen. Maar een eigen stijl ontbreekt daardoor wel en dat is misschien ook wel de reden dat Pell nooit echt is doorgebroken. Het is niet echt vernieuwend en het is allemaal al eerder gedaan. De fans malen daar totaal niet om want hoe je het went of keert Axel Rudi Pell staat wel garant voor een ouderwets avondje melodische hardrock met stevige songs, af en toe een ballad maar vooral spetterend gitaarwerk.

Dat bleek zaterdagavond ook weer in Zoetermeer. Zanger Johnny Gioeli is een uitstekende hardrock zanger die meer dan behoorlijk de songs weet te brengen. Daarnaast is het een gangmaker eerste klas. Hij weet het publiek er heerlijk bij te betrekken en heeft regelmatig de lachers op zijn hand zowel voor als op het podium. Met toetsenist Ferdy Doernberg en bassist Volker Krawczak heeft Pell twee degelijk krachten en met drumbeest Rondinelli heeft Pell een zeer adequate vervanger voor de populaire Terrana gevonden.

Pell weet de redelijk gevulde zaal uitstekend te vermaken en speelt de twee uur bijna vol. Ondanks dat er vooral in het begin duidelijk geluidsproblemen op het podium zijn neemt de band deze hindernis voor lief en maakt er voor de aanwezige hardrockfans een topavond van. Naast een aantal songs van het nieuwe album worden natuurlijk ook voor Axel Rudi Pell fans bekende songs als ‘Nasty Reputation’, ‘Call Her Princess’ en ‘The Masquerade Ball’ gespeeld. Meest opvallend nummer is echter de Neil Young cover ‘Hey Hey, My My (Into the Black)’ die ook op het ‘Into the Storm’ album te horen is. Live benut de Axel Rudi Pell de kans om in dit nummer even flink wat riffs van zijn grote voorbeelden de zaal in te strooien. Zo horen we fragmenten van ‘Kashmir’ (Led Zeppelin), ‘Smoke on the Water’ (Deep Purple) en ‘Man on the Silver Mountain’ (Rainbow) verwerkt in de cover van Neil Young.

Zoals het bij een ouderwets hardrock concert hoort is er naast de talrijke gitaarsolo’s ook ruimte voor toetsenist Ferdy Doernberg en drummer Bobby Rondinelli om hun kunsten met een eigen solo aan het publiek te tonen. Als na anderhalf uur de set er op zit duurt het niet lang voor de band terugkeert om nog een serie toegiften te doen. Tegen middernacht is het dan echt afgelopen en gaat het publiek met een tevreden gevoel naar huis.

Foto’s (c) Frans van Arkel

Deel: