Dat de belangstelling voor de Pet Shop Boys de afgelopen jaren weer is toegenomen bleek vorig jaar al toen ze met het album ‘Electric’ hun meest succesvolle plaat sinds ‘Very’ hadden uitgebracht. En voor het eerst in jaren was er weer een concert in Nederland van ze uitverkocht. Het concert van deze avond in TivoliVredenburg werd zelfs nog verplaatst van de nieuwe Ronda zaal naar de Grote Zaal, en er werd zelfs een extra concert toegevoegd. De Grote Zaal zat dan ook tot de spreekwoordelijke nok toe vol.

Een groot doorzichtig doek hing er gespannen voor het podium voordat het concert begon. Toen met ‘Axis’ het startsein werd gegeven was er op het doek eerst een projectie te zien van een lange tunnelgang waarna de heren Neil Tennant en Chris Lowe achter het doek te zien waren. Zoals we van ze gewend zijn excentriek gekleed. En dat zou de rest van de avond niet anders zijn. Een medley van ‘One More Change’ en ‘A Face Like That’ volgde, daarna kwam de eerste hit voorbij: ‘Opportunities (let’s make lots of money)’. Waarna twee nummers volgden van het album ‘Fundamental’ uit 2006, en ‘I wouldn’t normally do this kind of thing’. Bij dat laatste nummer kwamen voor het eerst een danser en danseres op het podium met bisonhoofden op. Ze zouden nog vaak deze avond terug zouden komen.

Hoewel de afwisseling van de bekende hits en minder bekende nummers al vanaf het begin goed in elkaar zat, kwam het publiek pas echt los bij ‘Suburbia’. Daarna weer ter afwisseling het recente ‘Fluorescent’, om daarna met ‘West End Girls’ weer de zaal mee te krijgen. Het meezing gehalte was hoog en dat had Neil Tennant ook door.

Na de West Side Story cover ‘Somewhere’ hadden zowel Tennant als Love disco bol achtige hoeden op tijdens ‘Leaving’ van het vorige album ‘Elysium’. Bij ‘Love Etc.’ volgde een hilarisch moment toen de twee verrijdbare podiumdelen werden omgedraaid en Neil Tennant en Chris Lowe in een bed leken te liggen. Met nog altijd het strakke stoïcijnse gezicht van Chris Lowe.

Na de medley van ‘I Get Excited’ en ‘Rent’ komen er bijna alleen nog maar bekende hits voorbij. Te beginnen met ‘It’s A Sin’. Bij ‘Domino Dancing’ wordt helaas wel een couplet overgeslagen, maar ook dit wordt luidkeels meegezongen door de zaal, iets waar Neil Tennant duidelijk plezier in heeft. En daarom ook enthousiast aan de cover van ‘Always On My Mind’ begint waarna de heren het podium verlaten. Natuurlijk kon een toegift niet uitblijven.

En dat begon natuurlijk met ‘Go West’ om daarna echt af te sluiten met het recente ‘Vocal’. Verrassend genoeg werd dat nummer net zo enthousiast ontvangen door het publiek als hun bekendste nummers die deze avond voorbij kwamen.

Natuurlijk is een concert van de Pet Shop Boys bombastisch, komt het meeste uit een voorgeprogrammeerd systeem, en is het over de top. Maar de Pet Shop Boys komen er mee weg dat het meeste voorgeprogrammeerd is. Waarschijnlijk omdat Neil Tennant wel live zingt en z’n stem op zijn 60ste nog altijd precies hetzelfde klinkt als 20 jaar geleden. En dat ze dat over-de-top combineren met humor zonder dat het plat wordt, daar zouden Miley Cyrus, Lady Gaga en de Toppers nog wat van kunnen leren. Plus dat een concert van de Pet Shop Boys ook visueel perfect in elkaar zit.

Foto’s (c) Rob Sneltjes/Maxazine

Deel: