We zitten midden in het festivalseizoen en naast grote namen als Rock Werchter en Sensation konden mensen dit weekend ook genieten van goede muziek bij Pitch Festival. Iets groter opgezet dan voorgaande jaren blijft het in hartje Amsterdam gehouden festival een bijzonder festival. De kaarten van de vrijdag en de passe-partouts van vrijdag en zaterdag waren dan ook allen uitverkocht.

Het Westergasterrein leent zich uitstekend voor het zes podia tellende festival met alle voorzieningen. Bij binnenkomst loop je het grote veld op met de Park Stage en de Westertent. Aan de andere kant de Gashouder, een schitterend grote hal voor de muziek en bied een prachtig onderkomen voor verschillende acts. Daarnaast de wat kleinere fabrieksgebouwen als Westerunie, Westerliefde en het Transformatorhuis waar van tijd tot lange rijen stonden. Een mooi stukje Amsterdam met genoeg ontspanning op het westergasterras en bij de verschillende eettentjes en picknick plekken.

Over het algemeen was het vooral electronische muziek aangevuld met diverse instumenten dat in de line-up stond. Dit zorgde dit voor een mix van verschillende muziekstijlen, met onder andere (deep)house, electro, techno, dupstep, hiphop, funck, jazz en afrobeat.

Vrijdag
Vooral Lunice (electro /hiphop /dupstep) nodigde uit tot dansen en Seun Kuti & Egypt 80 kregen met hun afrobeat de heupen aan het swingen. Moderat (bekend van onder andere ‘Bad Kingdom’), kreeg de Gashouder compleet vol en kreeg het publiek behoorlijk enthousiast. Een wat meer vlakkere sound maar een mooi presentatie met drie man op een rij en schermen met door licht getekende effecten op de achtergrond. Headliner Massive Attack, dit jaar alleen in Nederland te zien op het Pitch Festival, was goed bezocht maar had een wat vlakkere sound waardoor het optreden ietwat monotoom was. Vooral bij de nummers ‘Teardrop’ en ‘Unfinished Sympathy’ was het publiek enthousiast, maar onbrak in het totale optreden de energie en lijkt het tijd voor nieuwe input voor de band.

Zaterdag
Het programma van de zaterdag was speciaal voor het WK wat gewijzigd en verschoven The Glaslamp Killer, Darkside en Clak van tijd. Richie Hawtin kon niet verschoven worden en bleef om 22:30u staan. Op het Park stage stond een groot scherm van 6 bij 4 meter en ook bij de Westertent was een groot scherm voor de voetballiefhebbers, en kleurde het terrein deels oranje. Typhoon kreeg met de nederlandse rap het bubliek in beweging en ook de populaire band Jungle By Night (afrobeat, funk, jazz) kreeg de voetjes van de vloer. Caribou (eletronic) had een positieve sound en ook Richie Hawtin gaf met snelle en hogere techno geluiden wat meer dansvoeding.

Het door Mojo georganiseerde festival leek enerzijds te bestaat uit wat vagere donkere sounds en diepe beats met een wat psychedelische sfeer en anderzijds uit wat meer positieve uptempo, futuristische geluiden. Een mooie mix, met goede sfeer. Helaas gooide het WK wat roet in het eten en deed het festival misschien onder andere daardoor niet aan de hoger verwachtingen.

Foto’s (c) Kim Balster/Maxazine

Deel: