“Parkpop is toch wel het grootste gratis festival van Nederland en als je daar mag optreden als zo’n relatief onbekend bandje dan is dat gewoon supervet”, zegt de gitariste Cynthia van de Groningse rockgroep The Dudettes. Het veelal in oranje gestoken publiek stroomt binnen en wordt als door een magneet aangetrokken door de krachtige muziek van de drie rockende meiden en bassist Jurgen met de soulvolle zang van Zjoly. Een prima begin in een zonovergoten Zuiderpark.

Na de Franse Indie-electropop van We Were Evergreen op de Staedion Stage is het tijd voor weer een Groningse (postpunk-revival ) band: Orange Skyline. De door Pete Townsend beïnvloede gitarist Niels zegt over hun overtuigende optreden: “Het was echt geweldig en het is ook zo’n gezellig festival”. En daar zal de overgrote meerderheid van de 190.000 festivalgangers het roerend mee eens zijn.

Na optredens van de begaafde singer/songwriter Eefje de Visser en de godfather van de Balkan electronica, Djaikovski wordt het tijd voor Gers Pardoel en Epica. Gers heeft het massaal toegestroomde (jongere) publiek al snel op zijn hand. ‘Liever dan lief’ en ‘Bagagedrager’ worden uit volle borst meegezongen. Epica is zonder meer een topact en de metal band geeft een spectaculair, theatraal optreden.

Om vijf uur is het wederom genieten geblazen, vooral voor de blues en soul liefhebbers, want dan gaat Jonny Lang met zijn band van start. En hoe! Wat een stem en gitaarwerk! De gedreven Jonny die toerde met de Rolling Stones, B.B. King en vele anderen geeft een zeer energiek optreden.

Om zes uur worden de activiteiten van het festival stilgelegd. De voetbalwedstrijd Nederland-Mexico begint. Het overgrote deel van het publiek volgt de wedstrijd op grote schermen. De spanning is te snijden als Nederland kort voor tijd nog met 1-0 achterstaat. Maar als die achterstand in de laatste minuten wordt omgebogen in een 2-1 overwinning is de opluchting en vreugde voelbaar.

Het feest wordt voortgezet met de Mongoolse groep Hanggai, die op een unieke manier traditionele muziek combineert met rock. Om half negen is het tijd voor de groep waarop velen hebben gewacht: 10cc. De tijdloze klassiekers ‘Dreadlock holiday’ en ‘The things we do for love’ worden prima gebracht. Op het andere podium begint de Utrechtse Indie rockgroep Kensington te spelen. De ‘oranje’ mannen die kort daarvoor “bijna dood waren gegaan” maken het feest compleet.

Foto’s (c) Jan Marius Franzen/Maxazine

Deel: