Ze bestaan al sinds 1979, de speed-punkers van Bad Religion en in de muziekwereld is dat zo’n beetje sinds mensenheugenis. Oprichters Greg Graffin, Jay Bentley en Brett Gurewitz kennen elkaar nog van de middelbare school. Inmiddels 20 albums verder staan ze vanavond in de Ronda, de ronde popzaal van de nieuwe TivoliVredenburg.

Maar eerst is het nog even de beurt aan de Broadway Killers,een Deense punk rockband, die no- nonsense punk afwisselen met alternatieve rock. In augustus komt hun debuutplaat ‘Broadway Killers uit’. En nu staan ze in het voorprogramma van Bad Religion, wat een eer voor ze is. De zaal is enthousiast, maar de echte punk-‘dans’ krijgen ze niet voor elkaar…

Bad Religion speelt een gevarieerde set, maar wat wil je, na 20 albums heb je tenslotte heel wat songs voor op je setlist. Uiteraard houdt de band (momenteel bestaand uit zanger Greg Graffin, bassist Jay Bentley, de gitaristen Brett Gurewitz, Mick Dimkich en Brian Baker, en drummer Brooks Wackerman) het tempo er lekker in. Deze tour beginnen ze iedere set standaard met de song ‘Fuck You’ van hun laatste album ‘True North’ uit 2013. Dit 16e studio-album is ook nog eens 16 nummers lang. De show eindigt met een toegift van ‘Generator’, ‘Infected’, ‘Dept. of False Hope’ en als allerlaatste ‘American Jesus’.

In de zaal gaat het er als vanouds wild aan toe. Zanger Greg had nog zo gewaarschuwd: “don’t spoil your beer, it’s not worth it”, maar aan het einde van de avond is het toch raak: glazen vol bier vliegen van achteren en van boven naar voren. Naast bier gaat er nog meer de lucht in, wel op handen gedragen: crowdsurfende mannen EN vrouwen, helemaal leuk! Een fan krijgt het zelfs voor elkaar om het podium te klimmen en springt dan tussen de bandleden door, waarna hij weer net zo makkelijk verdwijnt van het podium als dat hij erop gekomen is.

Halverwege de show denkt Greg even dat hij op een jazz-stage speelt, maar dat heeft hij niet helemaal goed begrepen. Het levert ons wel een aantal jazz-akkoorden op, die heel natuurlijk klinken: ik zie een doorgroeimogelijkheid als ze straks toch echt te oud zijn om op te treden. Maar zover is het nog niet, want Greg zegt na ‘American Jesus’: “See you next year!”.

Deel: