Clutch is weer eens in Nederland, dit keer voor 2 concerten, vanavond in Patronaat Haarlem en morgen in Doornroosje Nijmegen.
Ruim 20 jaar geleden begonnen als stoner rock band in Frederick, Maryland (VS) doet Clutch met het uitbrengen van hun tiende en laatste album Earth Rocker (maart 2013) alle eerdere genre-typeringen als stoner rock, post-hardcore, metal en grunge in de ban en beschrijft de band zichzelf eenvoudigweg als ‘a damn good rock and roll band’.
Clutch bestaat uit Neil Fallon (zang/gitaar/keyboards/harmonica), Tim Suit (gitaar), Dan Maines (bas) en Jean-Paul Gaster (drums).

Opwarmer vanavond is Komatsu uit Eindhoven, die zichzelf beschrijven als super-massive rockband en die na een EP uit 2011 vorig jaar hun eerste album, getiteld ‘Manu Armata’, hebben uitgebracht.
Als Mo Truijens (gitaar / zang), Stephan Quint (gitaar), Martijn Mansvelders (bas) en Miriam Bekkers (drums) opkomen is er nog niet zo gek veel publiek in Patronaat.
Super-massive is inderdaad een goede beschrijving van wat Komatsu brengt. Hun set is sfeervol en soms op het hypnotiserende af, met vette melodieuze riffs en een diepe bas. Zoals Martijn later uit zal leggen ‘Wij stemmen zo laag dat jullie het gevoel krijgen dat je moet poepen…’. Na een paar nummers horen we over de pech die Komatsu had onderweg naar Haarlem en dat het met dank is aan de ANWB en medewerkers van Patronaat dat ze hier nu toch, weliswaar zonder soundcheck te hebben kunnen doen en zonder te hebben gegeten, om 8 uur konden starten. Ze laten geen tijd verloren gaan en wisselen de verschillende nummers vlot af. Een boeiende set is het, die ze uiteindelijk afsluiten met het prima nummer Blackwater.

 

Even na 9 uur komt Clutch op en start met Gravel Road van album Robot Hive/Exodus uit 2005. En dat is de start van een absoluut memorabel optreden.
De sfeer zit er vanaf het begin prima in. Het publiek, dat inmiddels wel voltallig aanwezig is, is maar al te graag bereid om mee te deinen en te zingen. Neil Fallon laat af en toe tussen de nummers lange stiltes vallen waarin hij een strakke blik op het publiek gericht houdt: “I am reading your minds… Sick bastards!”.
Anders dan bij de meeste bands op tournee is bij Clutch geen sprake van een vaste setlist, iedere gig is weer anders. Vanavond is de lijst gevuld met een groot deel van Earth Rocker.
De zware bas, de langzaam malende rock, Neil Fallon sleept mee en het publiek kan niet meer stilstaan, golft en stampt mee met deze pompende machine. Een waar feest wordt het waarbij aan het eind bij de afsluiters The Wolfman Kindly Requests en Electric Worry de zaal veranderd is in een golvende massa. Mooi.

Deel: