Het Indian Summer festival wordt 2 weekend-dagen in Broek op Langedijk gehouden. Veelal Nederlandse artiesten en DJ’s staan geprogrammeerd op de vijf podia die het festival rijk is, met een keur aan muziekstijlen. Het festival begon op de eerste dag met Lucas Hamming op het “Red” podium (mainstage). Ondanks het redelijk vroege tijdstip is het veld al aardig gevuld. Lucas speelt een set waarin wat rustiger nummers, iets waar de meeste mensen hem gezien zijn achtergrond bij seizoen 2 van de Beste Singer Songwriter van zullen kennen. Het wat steviger werk doet het duidelijk beter op een festival. Town of Saints speelde aansluitend op het “Purple” podium. Het veld was hier nog erg leeg in het begin, en mensen kwamen in het begin ook niet echt naar voren. Town of Saints is begonnen toen Harmen Ridderbos en Hetta Salkolahti elkaar ontmoetten op een singer-songwriter uitwisseling. Zij hebben sindsdien een band rond zich opgebouwd waarbij ze nu volop op de festivals staan. Het lukte Town of Saints om af te sluiten met enthousiast springende mensen, terwijl zanger/gitarist Harmen op het veld tussen hen in speelde, en afsloot met een high-five aan de mensen om hem heen. Hierna speelt Taymir, een jonge band uit Den Haag, op het hoofdpodium. Zij lijken minder moeite te doen om het publiek mee te krijgen, maar spelen vooral een goede set. Uiteindelijk krijgen zij wel het hele veld aan het zingen als zij “Wij houden van Oranje” inzetten, terugverwijzend naar de gewonnen wedstrijd tegen Spanje.

Di-rect speelt een set die erg goed door het publiek wordt ontvangen. Ze zijn zelf ook erg uitbundig, en vooral Marcel en Spike stralen enorm veel energie uit. Marcel geeft in een praatje tussen de nummers ook aan dat hij ervan houdt als mensen expressief zijn, en lekker gek doen, en brengt daarna die uitspraak in de praktijk. Het is mede gezien de hoeveelheid fans die iets proberen mee te pakken van de band vreemd dat de band niet op het hoofdpodium geprogrammeerd is. Hierna staat Chef’Special op ‘t hoofdpodium. Het is duidelijk dat zij ontzettend ervaren zijn in het bespelen van een festivalweide. Er moet in het begin wat moeite gedaan worden om het hele veld mee te krijgen. Het is wel opvallend dat ze “Can’t Hold Us”, een cover van Macklemore & Ryan Lewis, op de setlist hadden. Het lijkt met hun songs, ervaring en enthousiasme totaal niet nodig om een bekender nummer te gebruiken om het publiek verder op te zwepen. Jacqueline Govaert speelt op het “Purple” podium. Ze speelt vooral nummers van haar laatste solo-album “Songs to Soothe”. Het werd bijna een Krezip reünie, aangezien ze naast vaste gitarist Jan-Peter Hoekstra, nu ook drummer Bram van den Berg mee had als vervanging voor de vaste drummer. Het is erg fijn om de nummers live met volledige band te horen, waardoor de nummers veel voller klinken dan alleen met piano en achtergrondzang. Ze spelen natuurlijk ook wat oude Krezip nummers.

Hierna stond Novastar op het hoofdpodium. Het optreden zorgt niet voor heel veel reactie van het publiek. Dit komt niet doordat ze geen goede set spelen, integendeel. De muziek die ze spelen is alleen minder toegankelijk, zeker na de voorganger Chef’Special. Het “Purple” podium is hierna omgebouwd voor een aantal DJ sets, waarvan Showtek het spits afbijt. Ze hadden een visueel erg indrukwekkende set waarbij volop gebruik werd gemaakt van vuur en rook. Birdy wordt aangekondigd op het hoofdpodium met de opmerking dat haar cover van “Skinny Love” ervoor gezorgd heeft dat “Birdy meisje” een begrip is geworden voor jonge pianospelende meisjes. Natuurlijk speelt ze dit nummer vandaag ook, maar daarnaast speelt ze een groot aantal eigen nummers, waaronder ook een aantal op gitaar. Het is een prima optreden, en haar eigen nummer staan ook als een huis. Yellow Claw gaat hierna op het “Purple” podium verder waar Showtek is opgehouden, de moshpit gaat onverminderd verder, en het wordt een groot feest. Tom Odell begint zijn set vocaal wat minder sterk dan we gewend zijn. Dit gaat steeds beter, maar het duurt nog tot de grote hit “Another Love” voordat iedereen echt mee gaat. Chase & Status speelt vandaag met een DJ set, terwijl ze ook vaak met een live band spelen. Vandaag is alleen MC Rage erbij, de drummer die ook in de live band zit is er niet.

De zaterdag wordt afgesloten door headliner Underworld, met veel visueel spektakel. Het blijft bijzonder hoe muziek van bijna 20 jaar oud nog steeds zo hitgevoelig kan zijn als toen. Het publiek reageert uitgelaten op de eerste tonen van “Born Slippy”, waarvan een veel langer dan normale versie gespeeld wordt die erg spannend is.

Deel: