In het seizoen 2021/2022 bestaat de Nederlandse Bachvereniging 100 jaar. Die is daarmee naast een van de internationaal toonaangevende tevens de oudste Bachvereniging ter wereld. Om het jubileum in stijl te vieren – wat past er beter bij de grootse muziek van Johann Sebastian Bach dan een groots gebaar – neemt de Bachvereniging vanaf dit seizoen al het werk van Bach op en publiceert het op Allofbach.com. Ze bouwt daarmee de komende tien jaar de waarschijnlijk grootste, in elk geval meest uitputtende verzameling registraties op van het complete werk van de meester.

Met allofbach.com, zo stelt ze zelf, wil de Nederlandse Bachvereniging de miljoenen mensen die elke dag in zoekmachines de term ‘Bach’ intoetsen een plek geven waar ze inspiratie en verdieping vinden. Op het online platform krijgt elk muziekstuk van Bach een eigen pagina. Daar komt de bezoeker op een viersprong waar hij kan kiezen uit de concertregistratie, interviews, achtergrondinformatie en publieksreacties. Elk werk is compleet te zien en te beluisteren. Musici komen aan het woord over wat hun raakt in de muziek. Zij hebben soms al hun halve leven doorgebracht met deze muziek en kunnen er als geen ander over vertellen. Bij elk werk is er achtergrondinformatie en worden alle feiten over de opname overzichtelijk samengevat. In het publieksdeel is ruimte voor publieksreacties.

Om dicht bij Bach te blijven, probeert de Bachvereniging Bachs muziek zo veel mogelijk uit te voeren op passende locaties; cantates in een kerk, kamermuziek in huiskamers enzovoort. Om toch zo veel mogelijk mensen te laten meegenieten, kwamen de nieuwe media in beeld. “Zo kunnen we mensen betrekken bij onze aanpak, ze laten ontdekken: zo kun je Bach laten klinken. Als een geschenk aan de wereld. Want of je nu in Zuid Korea woont en voor het eerst het Menuetje in g klein hebt ingestudeerd of in Appingedam en gefascineerd bent door vierstemmige fuga’s, je bent altijd maar een paar muisklikken verwijderd van de informatie die je zoekt,” aldus artistiek leider Jos van Veldhoven.

Al vanaf 2 mei 2014 is er iedere vrijdag een nieuw werk van Bach online te bekijken en beluisteren: een geschenk aan de wereld.

Deel: