Voor liefhebbers van oude hardrock is het vanavond een mooie avond in 013; daar staat vanavond namelijk Red Dragon Cartel, de nieuwe band van rockveteraan Jake E. Lee (geboren als Jakey Lou Williams).
Jake is vooral bekend van zijn tijd als gitarist in Ozzy Osbourne’s band, waar hij eind 1982 de plaats innam van de overleden Randy Rhoades, en waar hij een groot aandeel had in albums Bark At The Moon en Ultimate Sin. Na zijn wat onverwachte ontslag door Sharon Osbourne in 1987 startte hij Badlands, een blues based hard rock band die het vooral van zijn eerste 2 albums moest hebben en daarna in de negentiger jaren inzakte. Daarna heeft hij nog wel her en der iets gedaan maar is het vooral stil gebleven.
Tot hij dus een jaar of 15 later weer de kriebels kreeg en samen met bassist/producer Ronnie Mancuso zijn nieuwe band Red Dragon Cartel startte. Als vaste crew trokken ze nog drummer Jonas Fairley en zanger D.J. Smith aan, en voor het debuutalbum dat onlangs uitkwam hebben de heren nogal uitgebreid gebruik gemaakt van gasten: Rex Brown (Pantera), Scott Reeder (Kyuss), Robin Zander (Cheap Trick), Jeremy Spencer (Five FingerDeath Punch), Paul Di’Anno (ooit Iron Maiden) en Maria Brink (In This Moment).

Support is Tore St Moren uit Noorwegen, die ruim 10 jaar lang speelde in de band van Jørn Lande en daarnaast ook nog in Arcturus en Carnivora. Tore bracht in 2012 zijn eerste -volledig instrumentale- solo abum ‘Devilbird’ uit, en 2 weken geleden zag zijn nieuwste product het levenslicht: My Way Or The Highway. Bandleden zijn Nic Angileri (bas), Espen Rogne (gitaar) en John Macaluso (drums).
Tore maakt goed gebruik van het half uurtje dat hem is gegund om het publiek op te warmen. Na de opening met het instrumentale Devilbird van het gelijknamige debuutalbum pakt hij bij Stand Up alsnog de microfoon. Later legt hij uit dat toen hij destijds meldde dat hij een tweede album wilde gaan maken vrienden hem hadden gezegd dat er dan toch wel op gezongen moest worden. De toon waarop hij aangeeft dat hij veel ervaring heeft met zangers doet vermoeden dat die ervaring niet altijd positief is geweest. En vandaar de beslissing om de zang dan maar voor eigen rekening te nemen. Wat mij betreft een prima beslissing.
In een onderhoudende set speelt hij 8 nummers, mooi gelijk verdeeld tussen zijn 2 albums. Bijna jammer om na afsluiter The Journey afscheid te moeten nemen.

De kleine zaal van 013 is bij lange na nog niet vol als Red Dragon Cartel aantreedt. Warm is het er wel. Heel warm zelfs, dus eigenlijk is de beperkte opkomst een zegen.
Jake E Lee heeft geen verleden om zich voor te schamen en dat is een stelling die hij bevestigt door met deze nieuwe band de show te openen met Ultimate Sin uit zijn Ozzy tijd. Vervolgens zet de band door met Deceived, het openingsnummer van hun eigen debuutalbum, en wat mij betreft een van de betere tracks. En dan vervolgen ze met War Machine. Dat komt van datzelfde nieuwe album maar zou prima gepast hebben in de lijst bij Black Sabbath / Ozzy.
De setlist leunt wel erg zwaar op dat mooie verleden overigens. Van de 12 gespeelde nummers waren er 3 uit de Ozzy-tijd en 5 van de eerste 2 Badlands albums. Daarmee is het aandeel van hun eigen debuutalbum nogal beperkt. Is dat erg? Nou nee, er is niets mis met 80er jaren Ozzy en ook Badlands mocht er zijn dus wie kan het iets schelen dat het allemaal meer dan 20 jaar oud is? Maar een beetje merkwaardig vind ik het wel, dat je een nieuwe band begint en dan live maar 4 nummers van die band zelf speelt. Dat wel.
Verder is de zang wat matig versterkt, terwijl Ronnie Mancuso’s bas juist snoeihard doorkomt. Dat maakt het voor Darren Smith, die op zich prima zingt maar niet een heel krachtige stem heeft, wel heel lastig.
Zoals gezegd, het is warm. Dat heeft de band ook opgemerkt. DJ Smith raakt er amper over uitgepraat terwijl het zweet hem van het gezicht druipt. En Jake E. Lee is in een innige relatie verwikkeld met de ventilator die aan de zijkant van het podium voor hem is neergezet, zo innig zelfs dat hij het grootste deel van het optreden niet alleen naar de rest van zijn band met zijn rug gekeerd staat maar ook naar het publiek.
Jake lardeert vrijwel ieder nummer met lang uitgesponnen solo’s en dat is precies waar het publiek vanavond voor is gekomen.
Mooi intermezzo in dit heavy metal geweld is de fraaie ingetogen uitvoering van In A Dream van Badlands, en daarna raast die Badlands trein weer verder met Rumblin’ Train om uiteindelijk met Feeder (hee, een nummer van Red Dragon Cartel zelf!) te eindigen.
Na een heel korte break, waarin de band niet eens van het podium af gaat, eindigt het concert na anderhalf uur met Ozzy’s Bark At The Moon en Rock ’n Roll Rebel. Zeer luidkeels meegezongen door een enthousiast publiek. Mooi.

Deel: