Clean Bandit staat al weken boven in de top 40 met hun single ‘Rather Be’ en ter promotie van hun album ‘New Eyes’ geven ze een éénmalig concert in Nederland. In eerste instantie zouden ze in de Bitterzoet hun optreden geven maar dit was al binnen 1 dag uitverkocht waardoor het verplaatst werd naar de grote zaal van Paradiso. Of dit een verstandige keuze is blijkt vanavond.

Grace Chatto is celliste in een strijkkwartet en krijgt in 2006 een relatie met Jack Patterson die net als Grace studeert aan de universiteit van Cambridge. Wanneer hij met zijn keyboard remixen gaat maken van de klassieke optredens wordt dit meteen goed opgepikt en is dit het begin van Clean Bandit. Naast Chatto neemt ook violist Milan Neil Amin-Smith en drummer Luke Patterson plaats in de band. De combinatie van klassieke muziek en elektro-/deephouse zorgt er voor dat ze al vrij snel in het voorprogramma van Disclosure komen te staan.

Paradiso is helemaal uitverkocht en zelfs op de bovenste balkons staat het publiek onrustig te wachten op wat er komen gaat. Wanneer er nog zeker 100 man voor de garderobe staan klinken de eerste electrodeuntjes al en barst er een energiebom in de zaal. De formatie is voor de gelegenheid uitgebreid met twee leadzangeressen Elisabeth Troy en Florence Rawlings die eigenlijk de redding zijn voor dit optreden, blijkt achteraf. De iets bekendere nummers ‘Rihanna’, ‘Mozart’s House’ en de nieuwe single ‘Extraordinary’ worden met groot enthousiasme ontvangen door het publiek en de muzieksoort komt briljant tot zijn recht in deze poptempel. De zware dancebeats en de klassieke stukken zijn hier helemaal op z’n plaats, met als kanttekening dat 1 viool en 1 cello naar mijn mening toch iets te weinig is. De stijlen lopen uit een van drum-n-bass, reggae en zelfs een vleugje ‘Sugababes’. Met name de bijzonder fijne uitstraling van Elisabeth Troy maakt dit een feest om naar te kijken. De orginele bezetting van Clean Bandit is namelijk op z’n zacht gezegd aan de saaie kant en lijken over geen enkele vorm van muzikale dansbaarheid te beschikken.

Wanneer de band na 12 nummers het publiek bedankt en van het podium gaat is er werkelijk niemand die in dit slechte acteerwerk trapt gezien de nummer 1 hit nog niet gespeeld is. De grote verrassing van de avond is de fantastische cover van Robin S. ‘Show me love’, die ook massaal omarmt wordt, maar het klapstuk van de avond is natuurlijk de geweldige single ‘Rather Be’.

Met behoud van de twee zangeressen en wellicht met meer strijkers als toevoeging (en wat dansles) kan Clean Bandit nog wel eens de verrassing van dit festivalseizoen worden. De programmeurs van Paradiso hebben er een neusje voor om de juiste bands op het juiste moment te boeken en ook deze avond was weer een schoolvoorbeeld van timing, en ze hadden gelijk. Clean Bandit staat 9 juni op Pinkpop.

Deel: