Neil_Black_Before_Daylight_AlbumcoverNeal Black is een van de grootste blues-talenten die Texas heeft voortgebracht. Deze in Frankrijk woonachtige Amerikaan is sinds de dood van Screamin’ Jay Hawkins en John Campbell, de koning van de voodoo blues. Black wordt veelal geprezen om zijn teksten en het feit dat hij de meeste blues cliches weet te omzeilen.

Op ‘Before Daylight’, dat alweer zijn 9e album op het Dixiefrog label is staan tien nummers waarvan er acht van de hand van Black zijn en twee covers. Het eindresultaat is een zeer gevarieerd en opwindend blues album waarbij Black zich niet laat vastpinnen op één bluesstijl. Ik hoor o.a. Texas country (Hangman’s Tree), Texas Blues (Mama’s Baby en Dead By Now), slowblues (The Same Color) en New Orleans blues (American Dreamer) voorbij komen. Een van de mooiste nummers van het album is de ballad, Going Down The Road waar zijn rokerige stem aan nachtbraker Tom Waits doet denken.

Kortom… een uitstekend album. Neal Black is een bijzonder vaardige gitarist die met zijn gitaren (elektrisch, slide, resonator, en akoestische gitaar) alle facetten van de blues, van subtiel tot rockend laat horen. Zijn rauwe, donkere stem houdt je goed bij de les als hij zijn blues predikt. De muzikale inkleuring van zijn uitstekende begeleidingsband “The Healers” bestaande uit Mike Lattrell (Hammond orgel, piano, mandoline, accordeon), Kris Jefferson (bas, tamboerijn), Dave Bowler (drums, conga’s), Bako Mikaelian (mondharmonica) en Randy H (akoestische slaggitaar) maakt het album compleet! (7/10)(Dixiefrog)

Foto (c) Jan Allaerts

Deel: