Ik zal maar meteen met de deur in huis vallen: Bij mijn 2e concert van Kinkobra kreeg ik een soort Déjà Vu gevoel, want ik zie hier heel veel overeenkomsten met een, toen nog, jonge Kane in. Dezelfde gedrevenheid, het speel plezier en ook die jonge honden rock die mij toen zo aansprak. Zij waren ook vaak in Limburg en ik weet nog dat ik hen eens 13 keer in een maand gezien heb. Dit was in de tijd dat Kane nog een rockband was, dus vóór de hijg, steun, en kreunperiode, want toen haakte ik (en vele anderen) af.

Kinkobra heeft dat zelfde charisma, al blijft het natuurlijk appels met peren vergelijken. De Gorinchemse band wordt door het Limburgse publiek op handen gedragen en dat bleek op zondag 27 april maar weer eens toen zij voor de derde keer(!) hun opwachting op Mosterdpop maakten.

Mosterdpop in Elsloo is een indoorfestival dat ontstaan is uit het radio programma ‘De Mosterdpot’, van de Lokale Omroep Stein en kenmerkt zich net zo als het programma door de pittige, scherpe gekruide muziek: sterker als Rock, maar lichter als Metal. Het was al de 28e aflevering van dit 3 daags festival dat jonge bands in de gelegenheid stelt om via battles een plaatsje op de slotdag te veroveren. Iedere band krijgt bij wijze van aandenken een sixpack mosterd mee naar huis.

Pascal Molenaar- vocals, de gitaristen Daan Boon en Nick Hol, bas beest Kevin Tsie en Erik Sterk op drums, gelden als een van de headliners en weten precies hoe ze een set moeten opbouwen. Er wordt rustig gestart met een van hun singles ‘U Came In Desire’, gevolgd door het ook vrij melodieuze ‘I’ll Die 4 Thin’. Invloeden van Placebo zijn duidelijk aanwezig zonder een Placebo song te zijn. Het waren deze 2 songs die mij de camera lieten zakken toen ik hen voor het eerst hoorde in Heerlen en ook nu vergeet ik bijna weer te fotograferen.

Er volgen nog een paar ‘rustige’ nummers zoals ‘OK’ en een gloednieuwe. ‘Home’ maakt kans om de nieuwe single te worden en zal waarschijnlijk ook voorkomen op hun eerste EP of album. De show neemt in hardheid toe want na het prachtige ‘Little Animal’ volgt het als een liefdesliedje aangekondigde ‘America Must love Me’ en gaat de beer pas echt los. ‘Killer Boots’ en ‘Dirty Talk’ zijn de uitsmijters en op beiden hoor ik invloeden van Rage Against The Machine terug.

“Dit hoor ik vaker”, zegt Pascal na afloop van het energieke concert. “Dat is een van de vele bands die ik bewonder en dan is het logisch dat je er wat van meepikt”. Momenteel is Kinkobra dus druk bezig met het schrijven van nieuw werk en enkele nieuwe nummers zijn al in de ruwe versie opgenomen. Waarschijnlijk komt er eerst een EP uit en rond december de cd, die via crowdfunding tot stand zal komen. Meer info hier over vindt je op www.voordekunst.nl, waar je ook op goodies kunt bieden, zoals plectrums en zelfs een huiskamerconcert. Na wat ik vanavond gehoord heb beloofd dit veel goeds!

Deel: