Beans & Fatback reist momenteel door Nederland met hun ‘With Skin Attached’ Clubtour en doen vanavond Patronaat in Haarlem aan.
Hun eerste album ‘Beans & Fatback’, een studioproject van Onno Smit uit april 2010, kwam uit in een cover als ging het om een papieren boodschappenzak met daarop de uitroep ‘Fingerlicking good!!’ met een boekje met bij ieder nummer een passend recept. Geen wonder dat de lovende kritieken veelal verwezen naar de keuken, met ‘klinkt net zo zonnig als de gerechten’, ‘heeft ooit al eens een CD een Michelin-ster gekregen?’,  ‘culinaire wondertjes’ etc.
Ook het tweede album ‘With Skin Attached’dat in april 2013 uitkwam werd uitstekend ontvangen en live bleek dit gezelschap een prima act neer te zetten. Dat gaan we vanavond mogen aanschouwen.

Maar eerst is het aan Giant Tiger Hooch uit Amsterdam om het aanwezige publiek wat op te warmen. Hoewel opgericht met eigenlijk alleen de bedoeling om samen lekker muziek te maken in de kroeg was daar eind 2013 toch debuutalbum ‘76’. Dat bleef niet onopgemerkt en zo kregen ze ineens lovende recensies en stonden ze in december in DWDD.
Op hun eigen FaceBook pagina omschrijft dit viertal zichzelf als ‘een kleine dikke indo, een kale dunne indo, een lange tatta en een Nairobinees’. Verder leren we daar dat ‘The Hooch’ het graag simpel houdt.  Simpel, daar houden we van dus laat maar komen dat voorgerecht zou ik zeggen…
Bij opkomst laat zanger/gitarist Jeroen Ligter weten dat Giant Tiger Hooch al een paar shows als support van Beans & Fatback achter de rug heeft en dat daarvan Luxor Live in Arnhem een ramp was, 013 Tilburg ietsje beter en dat we vanavond in Haarlem wel hoger gaan mikken. Om vervolgens de ‘bejaarden’ die nog boven bij de bar zijn blijven staan te vragen naar beneden te komen want we gaan beginnen. De toon is gezet, simpel dus en ook nogal rechtstreeks.
De band zet een lekkere set van een half uur neer. Na ‘Six 49’ vragen ze Ivo Von Arr (die ook op ‘76’ de bluesharp hanteert) voor de eerste keer op het podium om op ‘You And I’ met ze mee te spelen, wat hij later in de set bij een tweede nummer nogmaals zal doen.  Hun act is ontspannen, hun muziek de lekkere garageblues waarvan de recensenten zo blij werden (klik hier voor Maxazine’s recensie van ’76’) en ze weten een uitstekende sfeer te creëren waarin ze voortdurend contact houden met de zaal.
Wel een beetje jammer dat er niet zoveel publiek voor ze was. Jammer vooral voor diegenen die niet waren gekomen, want die hebben mooi een band gemist waarvan ik wel meer wil horen.
En dat kan gelukkig. Ze staan deze maand nog als support bij Beans & Fatback in Victorie Alkmaar en in Ekko Utrecht, en daarnaast hebben ze nog een hele serie gigs gepland staan die teveel is om hier te noemen maar check vooral hun website voor de planning.

Na een ombouwpauze van een half uur is het podium dan voor Beans & Fatback.
Opening is Devil’s Son Blues van het laatste album, gevolgd door Link Wray’s ‘Fire And Brimstone’ uit 1971. Het tempo is hoog, en de sfeer vrolijk. Bij het swingende ‘Hips’ begint het grootste deel van de zaal al aardig mee te bewegen en een enkeling staat voluit te dansen.
Volgt een break waarin drummer Toon Oomen de gelegenheid krijgt zijn vaardigheden op de drumkit te tonen. Toon heeft het druk. Cody Vogel, de tweede drummer van de band, kon er vanavond niet bij zijn met als gevolg dat alle partijen vanavond voor Toon’s rekening komen.
Beans & Fatback geeft een levendige, gevarieerde show. De stijlen varieren van rhythm & blues tot onvervalste klassieke country in’Same Old Thing’ tot soul tot heuse rock in het stevige ‘Use Me’. Tijdens ‘Inside Looking Out’ (van The Animals uit 1966) gaat de band helemaal los in een fantastische jam om vervolgens met ‘Beggin’, het openingsnummer van  ‘With Skin Attached’, voorlopig af te sluiten.
Al snel komt de band terug voor een toegift, bestaande uit de prachtige blues ‘Precious Jewel’ en het uptempo Dylan-achtige ‘Tonight Girl I’m Coming Back Home’ waarna met het extra extra toetje High Blood Pressure (Huey Smith, 1958) de show na 5 kwartier definitief ten einde komt.
Zoals eerder vermeld, later deze maand nog te zien in Alkmaar en in Utrecht, zeker de moeite waard!

Deel: