Drie rondes van ieder een half uurtje cultureel genieten in een studentkamer met tussendoor tijd om naar een van de andere 21 kamer te fietsen: dat is Stukafest! Op mijn 3 rondes kom ik achtereenvolgens Maartje Wortel, TG Monter en Stefan Pop tegen.

In de binnenstad brengt de absurdistische en nuchtere Maartje Wortel literatuur. Voordat ze begint vertelt ze kort wat over zichzelf. Zo schijnt ze een uitstekende radiostem schijnt te hebben. Zelf vindt ze het een vlakke stem en ‘als je het saai gaat vinden, dan doe je gewoon je ogen dicht’. Zij leest vanavond onder andere een stuk voor uit haar in januari verschenen tweede treurige roman IJstijd, geschreven vanuit het perspectief van een man (‘dan kun je wat lomper schrijven, sorry mannen’). Ze draagt ook nog wat korte verhalen voor uit haar debuut Dit is jouw huis. Bijvoorbeeld een verhaal over het begraven van een hond en het gemis van diezelfde hond en hoe dat op te lossen.

Op mijn fiets richting het voetbalstadion, op naar Stefan Pop. Deze stand-upper mocht al op 15-jarige leeftijd bij Toomler op het podium en was 4 jaar later volwaardig lid bij Comedytrain. Hij laat zich van zijn sterkste kant zien: vlijmscherp over de overkill aan nieuws, verhalend over de pensioenverhoging en hoe hij die zou inrichten, en vol humor door het voorlezen van een brief aan schilder Rubens, over zijn dikke vrouwen en het schoonheidsideaal. Met nog wat handige versiertrucs als toetje.

Theater Kikker brengt toneelgroep TG Monter naar een studenten prefab huis op het Ina Boudier Bakker-terrein, beter bekend als de IBB. Met COPD-er Els uit de voorstelling Tuigdorp (de eerste uit een drieluik) maken we snel bij binnenkomst kennis, wij zijn namelijk bij haar op bezoek, althans, zo ziet zij dat. Constant sjekkie draaiend doet zij haar relaas, met vele hè’s, over haar ene zoon die zelfmoord heeft gepleegd en de andere die haar niet wil zien, over de verbanning naar één van die containerwoningen waardoor ze haar geliefde 28 katten achter moest laten, en over allerlei ander onrecht wat haar aangedaan is. Een ontroerend en bij tijden humorvol stuk, waardoor ik enigszins beduusd naar buiten ga. Op naar Ekko voor Stukafeest!

De electro-rockformatie Mannen met Snorren (Techno is nog nooit zo Rock ‘N Roll geweest) en indie-disco van The Stress (onderdeel van collectief les Animaux) spelen in de zaal van Ekko, Dj Koen de Graaf draait in het café-gedeelte. De Mannen met Snorren en het publiek moeten heel even aan elkaar wennen, maar dan gaan ze beide helemaal los op de muziek, wild gedanst wordt er op het podium en in de zaal. Hongerig van het dansen? Dan haal je snel een tosti van de enige echte Monsieur Croque of een de Glow in the Dark suikerspin van Candyspin. En of het dan nog niet gek genoeg is: je kunt je haren onder handen laten nemen door de kappers van Sim Son, en de rij hiervoor is een bank lang.

Deel: