Voor de Portugees-Nederlandse jazzzangeres Maria Mendes kan 2014 nu al niet meer stuk: in de derde week van januari vertrekt Mendes naar de Verenigde Staten voor een heuse concerttour. Een van de plekken waar ze zal optreden is de legendarische Blue Note Club in New York. “Blue Note stond altijd al in de top 5 van mijn to do-lijst, “ vertelt de enthousiaste muzikante tijdens een kort gesprek dat ik met haar heb naar aanleiding van het Amerikaanse avontuur.

De in Rotterdam woonachtige Mendes bracht in de zomer van 2012 haar oorstrelende debuut Along The Road uit. Een kleurrijk album met fraaie arrangementen en kristalheldere vocalen. Ze wordt hierop onder meer begeleid door pianist Karel Boehlee (Toots Thielemans en Trijntje Oosterhuis) en drummer Jasper van Hulten (Wouter Hamel en Eric Vloeimans). De cd wordt na de release meteen overladen met juichende kritieken tot ver over de grens en leidt vrijwel direct tot uitverkochte optredens in landen als Zwitserland, Brazilië en Portugal. Ook Amerika blijkt gecharmeerd van Maria. Het gerenommeerde All About Jazz schrijft over Along The Road: “Sparkling debut! Mendes makes clear she has absolutely nothing to prove.”

Overrompeld
De Amerikaanse podia zijn voor de frêle zangeres nog ontgonnen terrein, maar daar komt deze maand verandering in. Maria’s eerste tocht brengt haar voor vijf concerten langs de Oostkust waaronder de prestigieuze jazzclub The Blue Note in The Big Apple. En welke jazzartiest droomt daar nu niet van? Mendes: “Ik ben nog steeds zo overrompeld, dat ik eigenlijk niet weet hoe ik het gevoel onder woorden moet brengen. Ik ben ontzettend blij en dankbaar. Mijn platenlabel Dot Time Records stopt zoveel tijd en energie in mij en ik ben ontzettend blij met de support en het enthousiasme van de Amerikaanse pers. Voor het eerst op tour in de VS en dan meteen al in de Blue Note waar zoveel van mijn helden optreden. Blue Note staat al jaren in de top 5 van mijn to do-lijst. Dit betekent zo ontzettend veel me dat ik ook maximaal ga van genieten met het fantastische Amerikaanse trio Stranahan-Zaleski-Rosato dat mij begeleidt.”

Quincy Jones
Niet alleen de Amerikaanse pers spreekt lovend over Mendes, ook de wereldberoemde Quincy Jones blijkt in een vroeger stadium al onder de indruk. “I see a promising shining future for this young talented singer, ” laat de beroemde producer van Michael Jackson’s Thriller en Off The Wall weten. Mendes: Toen ik in 2010 optrad tijdens het Montreux Jazz Festival ontmoette ik hem na mijn performance. Ik luisterde aandachtig naar zijn verhalen die hij me vertelde en daarnaast gaf hij me waardevol advies voor mijn carrière. Ik kan je zeggen: dat waren de 20 beste minuten van mijn leven!”

Voordat Maria naar Amerika vertrekt, geeft ze nog optredens in twee Amsterdam en Rotterdam. Ook staan er in 2014 nieuwe concerten gepland en liggen er verse liedjes klaar. Mendes: ”Ik verwacht dit jaar de studio in te gaan om mijn tweede album op te nemen. Ik heb al nieuw materiaal waarvan ik ook een voorproefje ga geven tijdens mijn concerten in People’s Place en LantarenVenster. Daarnaast staat er inmiddels een tour gepland voor Portugal en zijn we bezig om concerten in Frankrijk, Brazilie en Azië vast te leggen.”

Tourdata en locaties
Maria Mendes is deze maand op de volgende locaties te bewonderen:
11 januari Amsterdam – People’s Place
12 januari Rotterdam – LantarenVenster
22 januari New York – Gershwin Hall Hotel
23 januari Philadelphia – Chris’ Jazz Café
25 januari Long Island – South Shore Jewish Centre Ballroom
27 januari New York – The Blue Note
30 januari Baltimore – Germano’s Trattoria & Cabaret

Foto (c) Eric van Nieuwland

Deel: