Een keur aan bekende en minder bekende artiesten trapten het eerste weekend van het nieuwe jaar spetterend af tijdens de vierde editie van Holland Got Soul. Een feest dat bewondering afdwong voor het vele talent dat Nederland rijk is en dat nostalgie opriep door de heerlijke jaren 90 covers.

We Got That Vibe luidde het thema dit jaar, een verwijzing naar de megahit She’s Got That Vibe van R. Kelly uit 1992.
Soulmuziek kenmerkte zich in het laatste decennium van de vorige eeuw door de new jack swing van groepen als Blackstreet, Jodeci en Keith Sweat, de R&B van acts als Mary J. Blige, Boyz II Men en Aaliyah, en het ontstaan van neo-soul met namen als D’Angelo, Erykah Badu en Maxwell.

Broeinest en kweekvijvers
Twee avonden lang stonden de podia van het Rotterdamse LantarenVenster en het hoofdstedelijke Paradiso in het teken van een voortreffelijke soulrevue met een leger van opkomend en gearriveerd talent. LantarenVenster richtte zich vrijdag met name op het broeinest van talenten in de havenstad, terwijl Paradiso een dag later de kweekvijvers van de hoofdstad plunderde. Naast vele covers brachten een aantal acts ook eigen werk mee.

Enkele artiesten traden zowel in Rotterdam als in Amsterdam aan, zoals Jordy van Toornburg van het atletische zangtrio Adlicious. Met een dijk van een stem en gevoel voor subliem showmanschap toonde Jordy zich een onbetwiste vakman. Zijn cover van Michael en Janet Jackson’s Scream, samen met Sharon Doorson – die op haar beurt ook solo het podium opvrat met een sterke performance – bleek een dynamisch hoogtepunt. Een ander daverend en vooral stoer ogend duo vormden Luna Mae (bekend van Waylon) en Amber Gomaa. Zij gaven En Vogue’s energieke kraker Free Your Mind een knetterende street vibe mee die het onmogelijk maakte stil te blijven staan.

Ademnood
Alsof het nummer op haar lijf geschreven stond, haalde Sherry Dyanne met haar vintage Dinah Washington stemgeluid Erykah Badu’s Appletree door een gouden ringetje en liet daarmee menig Badu-fan in ademnood achter. Terug van weggeweest wekte voormalig Jagged Soul frontvrouw Nishe nieuwsgierigheid met Slowly, een warm neo-soul voorproefje van haar aanstaande cd-release. Inmiddels ook weer te bewonderen op diverse in bühne’s in binnen- en buitenland is souldiva Tasha’s World. Zij gaf zich naast eigen werk over aan Mantronix’s Got To Have Your Love alsof ze het zelf gepend had. De doorgaans meer jazzy georiënteerde Karsu forceerde zich een weg door Destiny Child’s Bills, Bills, Bills, maar voelde zich als een vis in het water met haar aanstekelijke liedje Play My String.

Gas werd teruggenomen door zanger en musicalster Clayton Peroti die menig vrouw in extase bracht met het slijpende en teder gezongen Back At One van Brian McKnight. Het timbre van McKnight keerde hier en daar ook terug in de vocalen van de sympathieke Miguel O’Red die een solide akoestische showcase voorschotelde in de kleine zaal van Paradiso. Momenteel is deze veelbelovende zanger bekend als achtergrondvocalist bij Glennis Grace en Ntjam Rosie.

Nieuwe generatie

De gevestigde orde werd afgewisseld door de nieuwe generatie als Tasha’s World protegé Sonia Andrade, singer/songwriter Maxime Philips en Samora Souprayen. De Rotterdamse stichting Music Matters presenteerde met Shariffa Kanbier en Joeri Booms twee jonge talenten die nog verder gekneed moeten worden, maar overduidelijk potentieel lieten horen.

De organisatie van Holland Got Soul toonde ook een scherp oplettend oog te hebben voor The Voice Of Holland; bekende gezichten als de hondspopulaire Mitchell Brunings, Bylear Sumter en Shary-an gaven acte de precense met smaakvolle performances. De laatste maakte onder meer indruk met een voortreffelijk Killing Me Softly. Als verrassing werd in Paradiso Voice-kanon Shirma Rouse aan het programma toegevoegd voor een welgemeend Don’t You Mess With My Man van Lucy Pearl, waarmee de zangeres op een haar na het glas in lood uit de poptempel aan diggelen zong.

Total package
De total package tijdens Holland Got Soul kwam naar voren in de persoon van Aisata Blackman. Bekend van the musical The Soul Of Motown liet de charismatische kort geblondeerde vamp geen twijfel bestaan over haar sterke show- en zangskills. Met SWV’s Weak en Mary J. Blige’s Real Love liet de zangeres een onuitwisbare indruk achter. Een andere potentiële kandidaat voor toekomstig succes is de 22-jarige Jared Grant. Met gevoel voor stijl en flexibele moves verzorgde hij een waardige uitvoering van Michael Jackson’s Remember The Time en deed zijn stem in een eigen medley verrassend veel denken aan Maxwell.

Kruisbestuiving
Ook dit jaar werden de artiesten weer begeleid door een tien man sterke kruisbestuiving van topmuzikanten uit de Amsterdamse en Rotterdamse regionen onder wie toetsenist Maarten Helsloot (Bo Saris), bassist Bas Kloosterman (Ntjam Rosie), gitarist Rory de Kievit (Xander de Buisonjé) en percussionist Jos de Haas (New Cool Collective). Onder leiding van duizendpoot Alexander van Popta repeteerde en lanceerde het collectief een slordige 40 songs met trefzekere discipline en gedrevenheid. De host was ook dit jaar weer de charismatische tv- en radiopersonality Sylvana Simons. Op het thema van Blackstreet’s No Diggity kondigde Simons niet alleen de sterren aan, ook deelde ze met het publiek smeuïge anekdotes uit haar tijd dat ze de grootste soulsterren ontmoette en interviewde.

Hoewel het talent en uitvoering tijdens beide shows van Holland Got Soul van een torenhoog niveau was, bleek de avond in Paradiso qua dynamiek de meest levendige; zowel op het podium als in het publiek. Dat kan mogelijk hebben gelegen aan de songkeuze en -volgorde die in Rotterdam net iets meer laid-back momenten bevatte en daardoor soms een tikkeltje vaart verloor. Dat doet verder niks af aan de kwaliteit en kracht van het concept van Holland Got Soul. Want ook met deze vierde editie slaagt de organisatie weer met twee grandioze avonden, doorspekt van muzikale herinneringen en gevoel van saamhorigheid. Liefhebbers van soulmuziek van eigen bodem zitten tijdens het eerste weekend van het nieuwe jaar dan ook gebeiteld bij Holland Got Soul.

Gezien: Holland Got Soul op 3 januari in LantarenVenster, Rotterdam en op 4 januari in Paradiso, Amsterdam.

Deel: