Rond oud en nieuw is het altijd tijd voor de jaarlijstjes. Dit doen we op Maxazine al jaren, zo ook dit jaar. We hebben het dit jaar anders gedaan dan afgelopen jaren en iedereen gevraagd een eigen lijstje te maken van hun beste albums, foto’s, bands, concerten, wat iedereen maar wilde. Bekijk hieronder het muzikale jaar 2013 van hoofdredacteur en recensent Wil Wander.

Dit jaar heb ik een leuk aantal concerten mogen bezoeken, hieronder mijn Top 5 van 213.

IMG2476M5. Vrienden van Amstel Live! – Ahoy, 19-1-2013
Dit jaar stonden de Vrienden van Amstel Live! voor de 15e keer in een volgepakt Ahoy te Rotterdam. Het affice loog er niet om met onder andere Marco Borsato, Ilse Delange, Bløf, Nick & Simon, en De Dijk. Ieder jaar komen er gemiddeld zo’n 100.000 bezoekers op dit spektakel af. Ook dit jaar was het weer één groot feest. Gers Pardoel, Nielson, Bløf, kortom onze vaderlandse top maakten er weer wat moois van.

Julio Iglesias4. Julio Iglesias – Ahoy, 9-6-2013
Julio Iglesias, de best verkopende Spaanse artiest ooit, stond afgelopen zondag 9 juni in het kader van zijn “Julio Iglesias World Tour” op het podium van de Ahoy Hal te Rotterdam. Buiten een avondvullende show met zijn grootste hits had de intussen 69-jarige Spaanse charmeur ook een verrassing voor ons in petto. Jan Smit was door Julio gevraagd om als ‘special guest’ te fungeren op de Nederlandse editie van zijn World Tour. Een vraag waar Jan volmondig “JA” op antwoordde. Vele hits kwamen die avond voorbij, waaronder ‘Amor’, ‘Un canto a Galicia’, ‘Amor’, ‘Hey’, ‘Manuela’ en een aantal covers zoals Willie Nelson’s ‘Crazy’, ‘Ne me quitte pas’ (Jacques Brel), George Harrison’s ‘My Sweet Lord’, en George Michael’s grote hit ‘Careless Whisper’. Al met al een goed concert van de Spaanse charmeur, vol met passie en emotie, de 69-jarige zanger bewees eens te meer nog steeds aan de wereldtop te staan, beetje jammer van het slechte geluid.

SR4A07473. Night of the Proms – Ahoy, 22-11-2013
Op vrijdagavond 22 november vond 29e editie van de Night of the Proms plaats in Ahoy te Rotterdam. Het affiche beloofde heel wat, Nederland werd vertegenwoordigd door Waylon, hij deelde het podium met de Japanse pianiste Hiromi, Amy Macdonald, de Haitiaans-Amerikaanse rapper Wyclef Jean en Gloria Estefan. Natuurlijk ontbrak “Mister Night of the Proms” John Miles niet, de sterren werden begeleid door het symfonieorkest Il Novecento onder leiding van dirigent Robert Groslot, het koor Fine Fleur en de Electric Band. Zoals ieder jaar staat Night of the Proms garant voor een avond van prachtige muziek, zo ook deze keer. Van tevoren had ik zoiets van Wyclef Jean, een rapper op NOTP… Hier kwam ik snel van terug, wat een goed optreden! Hij begon zijn optreden met de Fugees hits ‘Killing me Softly’ en ‘Ready or Not’. Na deze hits liet hij een – je moet het maar durven – sublieme versie van Bob Marley’s ‘No Woman, No Cry’ horen. Ook deze editie van NOTP was weer een daverend succes.

The Who5 (1)2. The Who – Ziggo Dome, 5-7-2013
Bijna iedereen kent The Who wel. Is het niet van hun fameuze rockopera ‘Tommy’, dan is het wel van de tunes die je hoort bij de diverse CSI afleveringen. Buiten ‘Tommy’ heeft de band nog een rockopera gemaakt, getiteld ‘Quadrophenia’ (1973), die intussen zijn 40-jarig jubileum viert. Dit jubileum is de reden dat The Who momenteel op tournee is, vrijdag 5 juli stonden ze met de rockopera in een volgepakt Ziggo Dome te Amsterdam. Het was in 2007 dat The Who onder leiding van frontman Roger Daltrey te zien was in Nederland, en wel in de Ahoy Hal te Rotterdam. Wat een fantastische show! Na ‘Quadrophenia’ ging de band nog even door, het concert heet niet voor niets ‘Quadrophenia and More’. The Who heeft in hun lange carriére een groot aantal hits gehad, het “more” gedeelte bestond uit een aantal van deze hits, te weten: ‘Who Are You’, ‘You Better You Bet’, de uit ‘Tommy’ afkomstige hit ‘Pinball Wizard’, ‘Baba O’Riley’, en het spetterende ‘Won’t Get Fooled Again’. Al met al liet The Who horen nog steeds aan de top te staan, de band heeft – ondanks een paar schoonheidsfoutjes van Daltrey – nog niets aan kracht verloren.

KRE_81361. Fleetwood Mac – Ziggo Dome, 7-10-2013
Het was heel moeilijk kiezen, Fleedwood Mac of The Who op plaats één in mijn Top 5 van 2013. Na veel denken is het toch Fleetwood Mac geworden. De band mag met recht een van de meest invloedrijke bands aller tijden genoemd worden. Maandag 7 oktober stond de legandarische rockgroep op het podium van de Ziggo Dome in Amsterdam. Het concert van maandag stond in het teken van een van de band’s meest succesvolle albums ‘Rumours’. De Ziggo Dome was volgens zeggen volledig uitverkocht, wel te verwachten als zo’n band van wereldformaat op het podium staat. Bij aanvang riep Stevie Nicks “Welcome Amsterdam”door de volgepakte zaal. “We are happy to be here, let’s get this party started!”. En dat werd het, het volledige album ‘Rumours’ werd gespeeld, met hits als ‘Dreams’ en ‘Go Your Own Way’, maar ook een sublieme akoestische versie van ‘Big Love’ (van ‘Tango in the Night’) door Lindsey Buckingham.

Al met al een prachtig muziekjaar, hopelijk wordt 2014 net zo mooi als 2013!

Deel: