De allerlaatste show voor mij dit jaar is een wintershow in Tivoli de Helling. Die geeft gothic-metalband Stream of Passion traditiegetrouw na de kerstdagen, al zo’n 4 jaar achter elkaar. Ditmaal met gastoptredens van Dianne van Giersbergen, Ben Mathot, Maaike Peterse, Amanda Somerville en Valerio Recenti. Bij aankomst staat er al een flinke rij trouwe fans te wachten om naar binnen te mogen. Het grootste deel van het publiek bestaat uit mensen die hebben bijgedragen aan crowdfunding. Deze manier van financiering heeft ertoe bijgedragen dat het laatste album Darker Days het licht gezien heeft EN dat een volgend album in de maak is!

Stream of Passion-frontvrouw Marcela Bovio laat als vanouds haar heel warme ziel en zaligheid aan het publiek horen, al staat zij af en toe naar de geluidsman te gebaren dat haar zang harder afgesteld moet worden. Dan is er ook nog een klein technisch mankementje, maar dat deert niet, want zo komen we te weten dat Marcela bijna alles wat je maar kunt bedenken, gegeten heeft met de kerstdagen. Jammer dat het repareren van het ongemak te kort is voor het publiek om daar op in te kunnen haken, want nu ben ik toch wel erg nieuwsgierig geworden.

De set is zo verdeeld dat Stream of Passion eerst versterkt speelt, daarna een akoestische set doet van 6 nummers, waaronder het kippenvel-veroorzakende cover van Chavela Vargas’ cover La Llorona met een gastoptreden van Maaike Peterse van Ayreon op cello. Ayreon-violist Ben Mathot begeleidt Marcela daarna akoestisch bij het intense Don’t Let Go, waarvoor Marcela op de hurken gaat. Dit nummer staat op het in april te verschijnen album, evenals het heftige Earthquake, waarvan we de versterkte versie te horen krijgen. De set gaat weer versterkt verder. Xandria-zangeres Dianne van Giersbergen zingt o.a. een Italiaans stuk van Mozart mee, genaamd Sull’aria, speciaal voor de Italiaanse fans. Samen met My Propane-zanger Valerio Recenti zingt Marcela This Moment en Charlie Big Potato (Skunk Anansie cover). Een lied waar je heerlijk kan brullen en dat doen ze dan ook! Jammer alleen dat de vele hoge tonen die dit lied rijk is, net niet gehaald worden. Aan het einde van de versterkte show zingt Marcela twee duets met Amanda Somerville, frontvrouw van Trillium, namelijk de songs Run Away en In the End.

Na bijna 2 uur komt Stream of Passion voor de laatste keer terug om Haunted te zingen, een aantal coupletten in het Spaans en daarna headbangend verder in het Engels. Terecht dat de fans deze geweldige band financieel steunen, ze krijgen er veel dankbaarheid en mooie concerten voor terug, zoals deze kerstspecial. In Bibelot Dordrecht zal op 18 april (2014) de release zijn van het nieuwe album. Be there!

Deel: