Maximo Park een Britse postpunkgroep uit Newcastle werd in 2001 opgericht en bestaat anno 2013 uit: zanger Paul Smith, gitarist Duncan Lloyd, bassist Archis Tiku, toetsenist Lukas Wooller en drummer Tom English. Inmiddels heeft Maximo Park 4 albums uitgebracht, waarvan de laatste in 2012, The National Health. To Much Information staat gepland voor 3 februari 2013, een mooie gelegenheid om de zanger eens de nodige vragen te stellen.

Op 10 december werd ik verwacht in het Backstage Hotel in Amsterdam, daar zou het interview met Paul Smith plaats vinden. Hoewel ik best zenuwachtig was, bleek dit echt niet nodig te zijn. Vanaf het moment dat ik aanschoof hebben we gezellig zitten kletsen.

Paul was die morgen heel vroeg vanuit Newcastle naar Londen vertrokken, om daarvandaan met de Hi Speed naar Amsterdam te gaan, hij vertelde dat het voor hem een relaxte manier van reizen is. Onderweg luistert hij dan naar muziek, leest een boek en kijkt wat om zich heen.

Op 11 februari staan ze in Melkweg, op de vraag waarom ze niet in Paradiso spelen, gaf Paul het antwoord, dat ze het helaas niet altijd voor het zeggen hebben en dat het boekingsbureau kijkt waar ze kunnen spelen en het dan in overleg met de zaal ook daadwerkelijk boekt. Wat wel heel opvallend is in Nederland vertelde Paul, dat het hier tijdens concerten heel rumoerig is en dan de mensen niet echt luisteren naar de band. In Tokyo, waar ze in april staan, is het heel anders. De mensen zijn tijdens het spelen van de nummers muisstil en als er een nummer afgelopen is barst er een kabaal los. Paul vind het erg fijn om daar te spelen.

To Much Information is de titel van nieuwe album, waarom juist die titel? Paul zegt daar het volgende over: “er is eigenlijk altijd te veel informatie als je dingen vertelt. Wanneer je de dag begint, wanneer de dag vordert en wanneer je de dag eindigt, vandaar dat wij het album de titel To Much Information mee hebben gegeven”. De muziek die op dit album staat varieert van electric tot rock tot punk, maar de echt stijl van Maximo Park is wel herkenbaar.

Ik vroeg Paul of ze al benaderd waren voor festivals hier in Nederland, maar helaas dat is nog niet het geval, hij hoopt dat ze naar aanleiding van het uitkomen van het nieuwe album toch op een aantal festivals kunnen spelen hier in Nederland. Hij vertelde een mooi verhaal over Glastonburry naar aanleiding van mijn opmerking dat ik daar nog eens heel graag naar toe wil. In 2009 speelde Maximo Park op Glastonburry. Op de eerste dag opende de band het festival en speelden ze in een tent. De tent bleek veel te klein voor alle mensen die daar op af kwamen. Het was zelfs zo erg dat de security problemen had iedereen in bedwang te houden en de tent van voor tot achter helemaal uitpuilde. Gelukkig was de set die ze speelden niet zo heel lang en was het voor de mensen net vol te houden, maar de band vond dit toch wel een uniek iets. De dag daarna speelden ze op het grote podium en dat was toch wel een stuk relaxter.

Paul zei ook dat ze een echte live band zijn en dat ze graag live spelen, omdat ze daar weer energie uit halen en dit proberen over te brengen op de bezoekers van de concerten en festivals. Het is een droom van elke band om zoveel mogelijk te kunnen spelen en wij krijgen die kans en ondanks dat het toeren best zwaar is, vinden wij het erg leuk om op verschillende plekken te spelen en daardoor ook diverse mensen te mogen ontmoeten.

Deel: