Op vrijdagavond 22 november vond 29e editie van de Night of the Proms plaats in Ahoy te Rotterdam. Het affiche beloofde heel wat, Nederland werd vertegenwoordigd door Waylon, hij deelde het podium met de Japanse pianiste Hiromi, Amy Macdonald, de Haitiaans-Amerikaanse rapper Wyclef Jean en Gloria Estefan. Natuurlijk ontbrak “Mister Night of the Proms” John Miles niet, de sterren werden begeleid door het symfonieorkest Il Novecento onder leiding van dirigent Robert Groslot, het koor Fine Fleur en de Electric Band.

De afgelopen edities werden de shows aan elkaar gepraat door Carl Huybrechts, deze keer nam Joris Linssen de presentatie op zich. Om iets na 20.00 uur ging Night of the Proms van start met de overture ‘Love me Again’ van John Newman, vervolgens zong Joris Linssen ‘Demasiado Corazon’ van Willy DeVille. Na een introductie van het orkest mochten de voetjes van de vloer met de ‘Tritsch-Tratsch-Polka’ van Johann Strauss II. Hiromi, de Japanse pianiste nam vervolgens plaats achter de piano, echt ongelooflijk wat zij allemaal liet horen, echt subliem. Na de ‘Militaire Mars nr 1’ van Franz Schubert nam Waylon plaats op het podium. Hij startte zijn Night of the Proms optreden met een van zijn grote hits ‘The Escapist’. Zijn tweede begon met Ray Charles’ ‘I got a Woman’ en ging over in ‘Wicked Way’. Duidelijk mag zijn dat Waylon zeker thuis hoort in het rijtje der groten, wat gaf hij een fantastisch optreden.

Voorheen kregen de bezoekers een lampje dat zij konden gebruiken tijdens de show, dit jaar was er voor gekozen om een speciale app voor de smartphone de lampjes te vervangen, na het activeren van deze “Light of the Proms” app gingen de smartphones knipperen op het ritme van de muziek. Hierna volgde een battle tussen het koor Fine Fleur en het orkest, de “Fight of the Proms”. Tijdens deze battle werden we getrakteerd met fantastische versies van onder andere Queen’s ‘Bohemian Rhapsody’, ‘Land of Hope and Glory’, ‘Jesus Christ Superstar’, ‘Brand New Day’, Lady Gaga’s ‘Pokerface’, en Coldplay’s ‘Viva la Vida’.

John Miles, al jaren een vaste kracht van Night of the Proms, bracht hierna een schitterende versie van ‘Feeling Good’, uit de musical ‘The Roar of the Greasepaint – The Smell of the Crowd’. Ook hier liet hij horen wat een rasartiest hij is. Na Miles nam Hiromi weer plaats op het podium van Ahoy, zij bracht iets heel bijzonders. Quatre-mains (Frans voor ‘vier handen’) is een vorm van pianospelen waarbij twee pianisten betrokken zijn. Hiromi deed dit alleen, ongelooflijk dat ze dit kan, heel spectaculair. Hierna was het tijd voor de Schotse singer-songwriter Amy Macdonald. Zij gaf een zeer goed optreden met haar hits ‘I wish I knew You Before’, ‘This is the Life’, een schitterende versie van Bruce Springsteen’s ‘Dancing in the Dark’, en sloot haar optreden af met een prachtige ballad, getiteld ‘What Happiness means to Me’.

Na een half uurtje pauze komt Patrick de Smet het publiek vermaken, daarna was het de beurt aan de Haitiaans-Amerikaanse rapper Wyclef Jean. Hij begon zijn optreden met de Fugees hits ‘Killing me Softly’ en ‘Ready or Not’. Na deze hits liet hij een – je moet het maar durven – sublieme versie van Bob Marley’s ‘No Woman, No Cry’ horen. Van tevoren had ik zoiets van Wyclef Jean, een rapper op NOTP… Hier kwam ik snel van terug, wat een goed optreden! Na Wyclef Jean kwam Hiromi terug voor haar laatste optreden, zij bracht ‘I got Rhythm’, van George Gershwin. Tijdens dit nummer klonk ineens de tune van de Flintstones door het Ahoy, heel amusant. Wat mij opviel is dat tijdens Hiromi’s optredens veel publiek de zaal verliet, heel jammer, dit verdiende de pianiste niet.

‘Music’ van John Miles mag natuurlijk niet ontbreken tijdens Night of the Proms. De man bewees wederom dat voor hem de jaren nog niet zijn gaan tellen, zijn stem is nog steeds zeer goed. Na deze hymne, waarbij de bezoekers weer werd gevraagd of ze hun app weer wilden activeren, vervolgde de Night of the Proms met Giuseppe Verdi’s ‘Slavenkoor’. Het voltallige Ahoy werd gevraagd om mee te zingen, dat ook gebeurde. Als laatste optreden van editie 2013 stond Gloria Estefan op het programma.

Het publiek ging uit hun dak toen de van oorsprong Cubaanse zangeres het podium betrad en ‘The Rhythm is gonna get You’ inzette. De vonken vlogen er gelijk vanaf. Gloria liet weten zeer blij te zijn om weer op Nederlandse bodem te staan. Ze vervolgde haar optreden met ‘Smile’, een nummer dat ze uitbracht als duet met Laura Pausini. Na dit schitterende nummer zong ze Louis Armstromg’s wereldhit ‘What a Wonderful World’. Na een spetterende uitvoering van ‘Turn the Beat Around’ was het publiek al behoorlijk opgewarmd, ze konden lekker doorswingen op ‘Conga’.

Ook aan deze editie van Night of the Proms moest helaas een einde komen. Joris Linssen bedankte het orkest, het koor en de Electric Band en riep vervolgens alle sterren het podium op voor het slotnummer van de avond, Jennifer Lopez wereldhit ‘Let’s get Loud’. Duidelijk mag zijn dat editie 2013 van Night of the Proms wederom een daverend succes was.

Deel: