Een volledig akoestische avond, met bands waarvan je niet een twee drie verwacht dat ze dat zouden doen. Het album van Yellowcard waar het deze tour om draait, Ocean Avenue, bestaat al weer 10 jaar en het gelijknamige lied zorgde in Nederland voor een doorbraak voor de jongens. Deze avond spelen zij het album integraal EN akoestisch, als onderdeel van hun tour Ocean Avenue Acoustic. Voor de Zweedse poppunkers Like Torches die recent nog in Eindhoven stonden i.h.k.v. Vans Warped tour is dit andere koek: zij hebben nog nooit eerder een akoestische set gespeeld. Zelfs de band van Jasper Mook, finalist bij de beste singer/songwriter van Nederland, speelt vanavond akoestisch. Maar akoestisch wil niet zeggen dat het er nog steeds niet ruig aan toe gaat, want het blijft punk!

Op klapstoelen gezeten in de Rabozaal verrast Jasper Mook ons met een mooie set aan gevoelige popliedjes, enige daarvan solo gezongen, anderen begeleid door zijn band. Ready or Not komt langs, maar ook Take me There en Don’t you Ever Change. De keuze voor het tweede voorprogramma is een logische: het debuutalbum Keep your Head High uit 2012 is opgenomen samen met Ryan Key en Ryan Mendez van Yellowcard. Jonathan: ‘We love the guys of Yellowcard!’De broers Jonathan en Daniel Karn vullen elkaar qua stemgeluid erg goed aan. Al heeft de stem van Jonathan veel meer te leiden doordat hij de longen uit zijn lijf schreeuwt, wat een energie, wat ook fysiek tot uiting komt op het podium. Alleen bij de laatste song komt Jonathan toch met moeite boven de muziek van de band uit.

Het Amerikaanse Yellowcard bestaat uit zanger en gitarist Ryan Key, violist Sean Mackin, Ryan Mendez op gitaar, drummer Longineu W. Parsons III en bassist Josh Portman. Yellowcard zingt bekende songs zoals Way Away, Ocean Avenue en Only One. Ryan laat de zaal na 3 songs van hun stoel opstaan, want zitten is echt not done! Omdat hij zich helemaal niet lekker voelt deze avond, vraagt hij het publiek extra hard mee te zingen. Luidkeels wordt er meegezongen. De prominente rol van de viool in de songs zorgt ervoor dat Yellowcard een uniek en eigen geluid heeft binnen de Punk scene. Sean jut de zaal goed op en neemt de coupletten van Twenty Three voor zijn rekening, zodat Ryan een klein beetje rustiger aan kan doen. Adembenemend hoe Sean viool speelt en een geheel maakt met punkmuziek. Ryan zingt de laatste noten van Lights and Sounds en verontschuldigd zich voor de staat waarin hij op het podium staat, maar dat is helemaal niet nodig: het publiek houdt toch wel van hem en zijn band!

Deel: