Portret van Elvis Costello, de muzikale antiheld die in zijn 40-jarige carrière zowat alle muziekgenres naar zijn hand zette. Costello is een meester van de metamorfose. Hij werd op 25 augustus 1954 geboren in Londen als Declan Patrick Aloysius MacManus. Dat hij voor de artiestennaam Elvis koos was tegelijk een statement van ironie en rebellie, want Costello heeft zich nooit gefixeerd op één genre en hield zich altijd ver van showbizz en commercie.

Zijn eerste albums zaten vol verwijzingen naar de Stones en de Beatles. Later gebruikte hij elementen van Motown, Stax en andere soul-labels om een nieuw postpunk-geluid te genereren, gekruid met newwave-energie, maar ook doordrongen van muzikale invloeden van zowat alle muzikale stromingen sinds de jaren ’60. Costello werkte ook samen met mensen als Burt Bacharach, het Brodsky Quartet en Anne Sofie von Otter. Vanaf het einde van de jaren ’80 schreef hij ook verschillende nummers met Paul McCartney.

In deze documentaire vertelt hij honderduit over zijn jeugd, zijn carrière, zijn muzikale invloeden en zijn samenwerking met andere muzikanten. Zijn verhaal wordt geïllustreerd met archiefbeelden en aangevuld met getuigenissen van onder meer journalist Mark Ellen, Paul McCartney, Steve Nieve, Nick Lowe, T-Bone Burnett en Allen Toussaint.

Headliners: Elvis Costello – Mystery Dance, 22:15 – 23:15 uur, Canvas

Deel: