Terug van weggeweest: na een jaar afwezigheid worden op 25 november de Musical Awards uitgereikt. Afgelopen maandag werd de traditionele nominatie lunch gehouden in het M-Lab in Amsterdam. Nagenoeg alle genomineerden kwamen hier bij elkaar om met elkaar bij te praten, een gesprek aan te gaan met aanwezige pers en was er een officieel fotomoment. Maxatheater was hierbij aanwezig en sprak enkele genomineerde musicalsterren.

Lone van Rosendaal (Aspects of Love) is genomineerd voor ‘vrouwelijke hoofdrol in kleine musical’ We vroegen haar te vertellen waar Aspects of Love over gaat? “Het gaat om een jonge soldaat die verliefd wordt op een oudere vrouw, wat natuurlijk in de fout gaat,” aldus Lone. Eén van de tegenspelers van Lone is Ernst Daniël Smid, hij is van oorsprong operazanger, hoe was het om met hem te werken? “Hier merk je niets van, hij is een goede acteur, net als de rest van de cast”, is ze vol lof over de acteur. Aspects of Love is niet de eerste musical van de actrice. Ze speelde inmiddels in tientallen musicals in binnen- en buitenland. Flink wat hoogtepunten in het leven van de geboren Duitse. “Aspects of Love is natuurlijk heel mooi, en Zorro was bijzonder om te spelen. Maar ook Mamma Mia heeft een heel speciaal plekje in mijn hart veroverd. Het zijn allemaal eigenlijk hoogtepunten.”, sluit de actrice ons gesprek af.

We hopten over naar Martin Snip (Woef Side Story), die genomineerd is als ‘aanstormend talent’. “Ik had het niet verwacht. Ik heb de musicals van de andere genomineerden niet gezien, maar ik heb er vol vertrouwen in dat zij hartstikke goed zijn, anders wordt je niet genomineerd. Ik vind het een groot compliment om genomineerd te zijn.” Martin speelt nu in ‘Hij gelooft in mij’, een grotere productie dan ‘Woef Side Story’en dan zie je natuurlijk veel verschillen. “Natuurlijk, het is wel een heel andere werksfeer, maar wel heel prettig. Het is wel een uitdaging om
nu in zo’n grote productie te spelen. Wel heel gaaf dat beide musicals flink zijn genomineerd voor de Musical Awards!”, is Snip resoluut, “Ik hoop dat ik nog deel uitmaken van de musicalwereld, maar je weet het natuurlijk nooit. De musical wereld is wel een hele gekke wereld natuurlijk. Ik vind het vooral fijn om met de verschillende casts te werken en met de mensen om mij heen om te gaan, daar hangt vaak een fijne sfeer.”

William Spaaij is geen onbekende meer. Spaaij is genomineerd voor ‘mannelijke hoofdrol in grote musical’ voor zijn rol in Shrek. In de musical ‘Mary Poppins’ speelde hij met Noortje Herlaar. Zij kwam toen uit het programma ‘Op zoek naar Mary Poppins’. Zij is inmiddels zijn verloofde: “Noortje is een groot talent, en dat zag ik tijdens het programma al. Ze was natuurlijk al wel goed opgeleid en had al veel ervaring. Dus toen ik haar zag in het programma zei ik tegen Erwin van Lambaart dat zij onze Mary Poppins zou gaan worden. Tijdens Mary Poppins merkte je ook heel goed dat het echt een groot talent was wat zij bevatte. Je merkte dus niets van het feit dat ze vanuit een programma deze rol had gewonnen”, aldus Spaaij, die twijfelt over talentenjachten an sich, “Ik weet niet of ik een voorstander ben, maar er zijn wel veel musicalsterren geboren na al die talentenjachten. Van de jongere garde musicalsterren ben ik één van de weinige die mijn carrière op eigen talent heb weten te behalen, zonder een talentenjacht of dergelijk programma. Maar dat ondermijnt niet het talent dat deze mensen hebben, het zijn getalenteerde collega’s.”

Zelf ziet William Spaaij nog wel een verandering voor zichzelf in de komende jaren, “Ik hoop dat ik meer achter de schermen mag gaan doen. Ik heb plannen voor een eigen film (30 milligram). Hiervan is een paar dagen geleden de trailer van uitgekomen. Dit wil ik vaker gaan doen. Daarnaast werk ik ook achter de schermen bij Stage Entertainment en hoop ik meer regie te mogen gaan doen. Natuurlijk hoop ik ook dat ik mag blijven spelen, want dat is te gek.” Zijn nominatie zit de acteur na al die jaren toch nog als een groot compliment. “Ik vind het een groot compliment. Mijn rol was best zwaar. Ik was niet grappig, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Kim-Lian, moest het vooral hebben van sympathie. Ik had namelijk juist een hele eerlijke rol. Ook het dragen van het pak en de uren in de make-up waren zwaar, dus ik vind het een groot compliment dat ik nu genomineerd ben. Dat voelt als een beloning voor de grote prestatie”, aldus Spaaij “Tot nu toe denk ik wel dat Shrek fysiek de zwaarste rol is geweest. Maar ik denk dat mijn komende musical ‘de Kleine Blonde Dood’ ook wel erg zwaar gaat zijn, dat is een hele zware musical natuurlijk.”

Op 25 november zullen we weten of Lone, Martin en William een prijs in de wacht hebben weten te slepen.

Deel: