R3STL3SS is een 21-jarige producer die op een dag besloot dat gitaarspelen passé is in het huidige electronische tijdperk. Na zijn debuut met de hit track ‘Ghosts, Demons & You’ ging R3STL3SS verder met het maken van muziek en het experimenteren in de wereld van de EDM (Electronic Dance Music). Recentelijk bracht R3STL3SS de EP ‘Scratch’ uit. Aan mij de eer om iets over deze EP te mogen schrijven.

Na ‘Ghosts, Demons & You’ creëerde hij tracks als ‘Tragic’, ‘NEVERSITSTILL’, ‘Scratches!’, ‘The Apple Of Eden’, echter was dit nog niet echt hetgeen dat R3STL3SS voor ogen had. Nadat zijn iMac de geest gaf, ging hij door met zijn passie, met als resultaat tracks als ‘The Bomber’, ‘Voltage’, ‘KEY9’, ‘Fudemuroni’ en de 12 minuten durende live mix ‘A Title Is Overrated’. Na een lange pauze pakte R3STL3SS de muzikale draad weer op en ging werken met FL Studio en standaard DAW (Digital Audio Workstation) en lanceerde hij de experimentele dub track ‘Killer Wasp’. Nadat hij de tip kreeg om zich meer te gaan verdiepen in de wereld van de Witch House, Ambient en Twostep, haalde R3STL3SS zijn inspiratie uit de muziek van onder andere Burial, Ikonika en GLASS TEETH.

R3STL3SS ScratchAl snel nadat hij geïntroduceerd was in de wereld van de Witch House, Ambient en Twostep releaste R3STL3SS via zijn soundcloud-pagina de Witch House tracks ‘Long Ago’ en ‘Sherlock Beats A Corpse’. Voor deze tracks maakte hij onder andere gebruik van samples uit de films ‘Casablanca’ (1942) en uit de eerste scene van de uit 1939 daterende film ‘The Adventures Of Sherlock Holmes’. Kort na de release van deze twee tracks had R3STL3SS zijn draai gevonden en maakte hij het ambient meesterwerk ‘Broken Sleep’, (mijn favoriete track van ‘Scratch’) waarin gedurende het hele nummer het geluid van ouderwets LP-gekraak te horen is, en ook voor deze track zijn er samples gebruikt uit ‘The Adventures Of Sherlock Holmes’.

Na ‘Broken Sleep’ wijzigde R3STL3SS zijn muzikale koers en begon hij te experimenteren met Ambient, Twostep en Witch House tesamen met het introduceren van een meer “chippy” geluid door middel van het gebruik van 8bit oscillators, dit gaf als resultaat de tracks ‘Mr. Richards’, ‘Lost In A Dream’ en ‘Four To Seven’. Zo af en toe brengt R3STL3SS nog EDM (Electronic Dance Music) tracks uit, waaronder ‘Human Instinct’, ‘Social Anxiety’, ‘Barista’, en ‘Charleston’. Ik moet eerlijk zeggen dat ik in deze muziekrichting totaal niet thuis ben, maar door het beluisteren van ‘Scratch’ is voor mij een wereld opengegaan. R3STL3SS heeft na zoals hijzelf zegt een aantal “failures” met ‘Scratch’ bewezen zich te kunnen meten met de rest in de wereld van de EDM (Electronic Dance Music). (8/10)(eigen release)

Tracklist ‘Scratch’ (EP):

1. ‘Lost In A Dream’
2. ‘Shrapnel’
3. ‘Broken Sleep’
4. ‘Mr. Richards’
5. ‘Sherlock Beats A Corpse’
6. ‘Four To Seven’
7. ‘Long Ago’

Deel: