Stick ‘em Up – The Perpetrators.

 

The Perpetrators (The Perps) is een Canadese band die zich tot doel gesteld hebben om van ieder optreden een feestje te maken. Zij waren onlangs een van de smaakmakers op het 30e Bluesrock Festival in Tegelen en lieten met hun swingende Canadian rock -’n – roll, bluesrockshow een meer dan goede indruk achter.

Zij die er bij waren hebben ‘Stick ‘em Up’, hun nieuwste album, waarschijnlijk al vanaf die tijd in huis, want tijdens de show werden vele nummers van dit album gespeeld en de cd’s gingen dan ook als de bekende warme broodjes over de toonbank. Voor hen die van bovengenoemde muzikale elementen houden is deze cd dan ook een aanrader. Jason Nowicki – Gitaar/zang, Ken McMahon – drums en Ryan Menard op de bas, voldoen ook op deze cd ruimschoots aan de verwachtingen.

De band uit Winnipeg schuimt in deze samenstelling, met wisselbassisten Ryan Menard en John Scoles, al sinds 1999 diverse festivals af en het grote aantal optredens dat per jaar gegeven wordt geeft al aan dat The Perpetrators graag geziene gasten zijn. Dat is natuurlijk niet voor niets want zij weten de zalen met hun aanstekelijke muziek in no time op de kop te zetten.

‘Sweetgrass’ is een leuke binnenkomer en eenmaal binnen helpen ze je graag om de tafel en stoelen aan de kant te schuiven, want de resterende 41 minuten zal het moeilijk zijn om stil te blijven staan.

De ‘Perps’ hebben zich de door velen aanbeden mix van stevige blues, rock, country, hillbilly en punk invloeden eigen gemaakt en dat komt allemaal op Stick ‘em Up voor bij.

Opvallendste nummer is het heftige ‘Smokes ’N Chicken’, dat gebaseerd is op twee overvallen die Jason Nowicki aan den lijve ondervond en waar hij onder bedreiging van een pistool de overvaller wist te overtuigen dat hij platzak was omdat hij zijn geld aan smokes and chicken had opgemaakt. Op de manier waarop hij dit zingt -je hoort de wanhoop in zijn stem- lijkt hij deze angstige momenten opnieuw door te maken.

Met ‘You’ve Got To Tell Me’ komen ze te gemoed aan de bluesliefhebbers voor wie blues niet blues-ig genoeg kan zijn. Het nummer wordt gedragen door lekker gruizig slide spel.

‘Who’s It Gonna Be?’ is een vrolijk deuntje dat in je hoofd blijft hangen met als middelpunt een rockabillyachtige solo.

Hierna wordt weer iets steviger uitgepakt met ‘Shake It’ dat – de titel zegt het al- swingt als een tiet.

Na ‘Bad Man’, een stamper die even op gang moet komen, is ‘Take On You’ alweer het laatste nummer van deze cd met 10 ambachtelijke songs, die je eindeloos kunt aanhoren zonder dat het gaat vervelen.

In mijn geval doet ‘Stick ‘em Up het uitstekend in de auto en zijn de wachttijden bij de stoplichten een stuk dragelijker geworden. Thanx Guys!

 

(perpcd 05) (8/10)

 

 

Deel: