Tears-For-Fears-The-HurtingUniversal Music brengt deze week een Deluxe heruitgave van Tears For Fears‘ uit 1983 daterende debuutalbum ‘The Hurting’ uit. Afgelopen maart vroeg de band aan de fans om zich op te maken voor een groot jaar – op de dag dat ‘The Hurting’ haar 30-jarig jubileum vierde – was de verwachting gewekt dat het album opnieuw uitgebracht zou gaan worden. Wat de fans niet verwacht hadden is de omvang van wat de band “een groot jaar” noemen.

‘The Hurting’ is niet alleen als een 2-CD deluxe editie (inclusief een 16-tracks tellende bonus CD met remixes, B-sides en alternatieve opnames) uitgebracht, ook is er een 4-discs tellende box set beschikbaar met op de derde CD nog niet eerder uitgebrachte live opnames plus een DVD met een live registratie van de band tijdens een concert in de Hammersmith Odeon (alwaar ze nagenoeg het hele album live ten gehore brachten). Alle 4 discs worden apart verpakt in zogeheten “gatefold wallets”, de box bevat ook een replica van het tourboekje uit 1983 en een 34 pagina’s tellend hardcover boekwerk met details over het totstandkomen van het album en zeldzame foto’s.

Op de bonus-CD staat een vroege versie van ‘Pale Shelter’ (in zowel de single als de 12″ variant), alsmede 4 uitvoeringen van ‘Suffer The Children’ (inclusief de instrumentale versie en de originele 12″ uitvoering). De zogenoemde “nieuwe versie” van de single ‘Change’ (origineel (originally toegevoegd aan de UK cassette van ‘The Hurting’) staat voor het eerst op CD, net zoals de vroege B-sides als ‘Ideas As Opiates’ en ‘The Prisoner’. De eerste Tears For Fears B-side, ‘Wino’, dat ooit is weggelaten op het Saturnine Martial & Lunatic flip-side compilatie album staat op deze bonus CD. Alsof dit allemaal nog niet genoeg is, staan op CD 3 radio-opnames uit sessies met David ‘kid’ Jensen en John Peel. Deze opnames (uit herfst 1982) zijn nu voor het eerst commerciëel gereleased. Deze 8 tracks, tesamen met ‘Change’ en ‘Start Of The Breakdown’ – live from Oxford – completeren deze CD.

Disc 4, de DVD, bevat ‘The In My Mind’s Eye – Live At Hammersmith Odeon’ concert film die voor het eerst op DVD is verschenen, speciaal voor deze box set. ‘Watch Me Bleed’ is het enige nummer van ‘The Hurting’ dat er niet op staat, wel zie je een aantal tracks van hun tweede album ‘Songs From The Big Chair’ waaronder ‘Mothers Talk’ en ‘The Working Hour’.

Tracklist: ‘Tears For Fears, The Hurting: 30th Anniversary Edition’:

CD 1: The Hurting
1. “The Hurting”
2. “Mad World”
3. “Pale Shelter (You Don’t Give Me Love)”
4. “Ideas As Opiates”
5. “Memories Fade”
6. “Suffer The Children”
7. “Watch Me Bleed”
8. “Change”
9. “The Prisoner”
10. “Start Of The Breakdown”

CD 2: B-Sides and Remixes
1. “Suffer The Children” (7″ Version)
2. “Pale Shelter (You Don’t Give Me Love)”
3. “The Prisoner” (B-side)
4. “Ideas As Opiates” (B-side)
5. “Change” (New Version)
6. “Suffer The Children” (Remix)
7. “Pale Shelter (You Don’t Give Me Love)” (Extended Version)
8. “Mad World” (World Remix)
9. “Change” (Extended Version)
10. “Pale Shelter” (Extended Version)
11. “Suffer The Children” (Instrumental)
12. “Change” (7″ Edit)
13. “Wino” (B-Side)
14. “The Conflict” (B-Side)
15. “We Are Broken” (B-Side)
16. “Suffer The Children” (Promo CD Version)

CD 3: Live Sessions (Box Set Only)
Peel Session 01.09.1982
1. Ideas As Opiates
2. Suffer The Children
3. The Prisoner
4. The Hurting
Jensen Session 20.10.1982
5. Memories Fade
6. The Prisoner
7. The Start Of The Breakdown
8. The Hurting
From ‘The Way You Are’ single
9. Start Of The Breakdown (Live)
10. Change (Live)

DVD: “In My Mind’s Eye – Live At Hammersmith Odeon” (Box Set Only)
1. “Start Of The Breakdown”
2. “Mothers Talk”
3. “Pale Shelter”
4. “The Working Hour”
5. “The Prisoner”
6. “Ideas As Opiates”
7. “Mad World”
8. “We Are Broken”
9. “Head Over Heels”
10. “Suffer The Children”
11. “The Hurting”
12. “Memories Fade”
13. “Change”

Deel: