Na een succesvol debuutalbum is Eefje de Visser opnieuw in de studio gedoken, waar een pracht van een tweede cd is ontstaan. ´Het is´ is een feit, en daar hoort natuurlijk een clubtour bij. Zondag 13 oktober was het Tilburgse 013 aan de beurt, de kleine zaal was afgeladen vol met liefhebbers van de prachtige liedjes die de zangeres maakt.

Als support staat Elijah op het programma, een jongen, netjes gekleed in colbert, met gitaar en piano. Ondanks dat hij het voorprogramma was wist hij met zijn kleine luisterliedjes de zaal stil te krijgen, terwijl er bij de iets zwaardere, hardere nummers menig hoofd mee deinsde. De zanger liet zien dat hij vol charisma zat en was erg muzikaal. Na een aantal nummers vermeldde hij dat hij cd´s bij zich had en die verkocht voor een paar euro, en dat iedereen die moest kopen omdat hij blut was en zijn tank leeg was en hij nog terug naar Amsterdam moest. Zijn praatjes waren helaas wel een beetje knullig, maar dat stond hem op zich wel. Zijn liedjes daarentegen waren strak en bijzonder en dat maakte de knulligheid weer helemaal goed.

Dan stapt Eefje het podium op, gekleed in een jurk vol glitters en een gitaar om haar nek. Ze opent de show akoestisch met het prachtige ´Schip´. Hierna komt de rest van de band haar vergezellen. De avond wordt een mix van oude en vooral nieuwe nummers, allemaal in een eigenzinnig jasje gestoken. De band heeft er zin in en is goed op elkaar in gespeeld. Vooral de samenzang is van ongekende kwaliteit, en dat samen met de prachtige klanken van Eefje haar stem brengt het publiek naar een haast extatische droomwereld die Eefje weet te creëren.

Het mooie van het optreden is dat, voor de echte fans van de muziek van Eefje, niets hetzelfde lijkt als op de cd. Alle nummers zijn net iets anders gecomponeerd waardoor het telkens verrassend en nieuw klinkt. En toch speelt de band ieder nummer met zoveel passie en precisie dat het duidelijk is dat hier een aantal steengoede muzikanten op het podium staan.

Veel nummers van Eefje zijn heel klein, maar een aantal nummers weet ze samen met haar band zo uit te bouwen dat het bijna bombastisch eindigt. Ook met licht en geluid is hier op ingespeeld, achter de band hangen 3 witte doeken waarop subtiel belichte beelden te zien zijn, er hangen over het hele podium peertjes licht uit het plafond en de band wordt van verschillende hoeken belicht. Prachtig hoe dit samenkomt met de nummers, alles klopt aan dit optreden.

Het publiek smacht duidelijk naar meer want er wordt geschreeuwd om een toegift, er schreeuwt zelfs een klein meisje mee vanaf rij 1 die smekend vraagt om het liedje ‘Schotland’, wat de zangeres dan ook niet kan weigeren. Dit nummer zet Eefje geheel a capella in, en zorgt dan ook bij menig toeschouwer voor kippenvel op de armen. Dit toegift heeft iets weg van een heel klein mooi ingepakt cadeautje, die zich langzaam ontvouwt in misschien wel het bekendste nummer ‘Hartslag’, die Eefje en haar band afsluit in een bombastische symfonie waarbij zowel band als publiek nog eenmaal helemaal uit hun dak kan gaan. Er wordt gedanst en gezongen, en vooral Eefje staat onwijs te genieten. Het is wel duidelijk dat Eefje en haar band in de jaren tussen ‘De koek’ en ‘Het is’ onwijs gegroeid zijn, en het laat dan ook een goede indruk achter hier in Tilburg. De koek is voor Eefje nog lang niet op.

Deel: