Meer dan ooit lijkt er in het Nederlandse muziekklimaat volop aandacht te zijn voor singer/songwriters en sinds lange tijd is er weer aandacht voor muziek uit het hart, voor oprechte muziek van het ‘ambachtelijke’ soort. The New Shining heeft met ‘Wake Up Your Dreams’ dat deze week wordt uitgebracht, een album opgenomen waarop zowel de akoestische intimiteit als heavy rock naadloos op elkaar aansluiten. Maar liefst zestig tracks schreef Nax, zanger, gitarist en boegbeeld van de band, waarvan er twaalf op ‘Wake Up Your Dreams’ zijn terecht gekomen. Was het vorige album vooral een terugblik op het verleden, op bovengenoemde release wordt met veel vertrouwen naar de toekomst gekeken….

“Mijn vader probeerde me in muzikaal opzicht iets mee te geven. Bob Dylan, Beatles of Stones werden thuis vaak gedraaid maar die kwamen om een of andere reden niet binnen bij mij. Pas toen ik zelf liedjes ging schrijven ben ik Dylan gaan waarderen maar toen ik ‘American Recordings’ van Johnny Cash hoorde heb ik dus echt een tik gekregen”, aldus Nax wanneer we hem vragen waar het voor hem allemaal echt mee begon. “Die liedjes zijn klein, simpel en eerlijk. Je hoort iemand die het einde van zijn leven ziet naderen en tegelijkertijd hoor je die berusting”. Hij klinkt vol bewondering wanneer Cash ter sprake komt en is uiterst serieus wanneer we het over zijn eigen materiaal hebben. Hij heeft het er na het uitbrengen van ‘Stripped / Full Circle’, de in 2012 verschenen voorganger, in de media uitgebreid over gehad. “Het moet ergens over gaan. Mijn teksten moeten bij mij passen, moeten dicht bij mijzelf liggen om zo beter de emotie te kunnen raken. De teksten op de dubbelaar zijn heel autobiografisch. Niet te vergelijken met onze eerste twee albums. Die waren weliswaar persoonlijk maar ‘verhalend’ en meer naar buiten gericht. Naar die periode wil ik niet meer terug”.

Nax kijkt met gemengde gevoelens terug op de eerste jaren van de band. De carrière vanThe New Shining 2 The New Shining verliep nu niet bepaald in een chronologische volgorde. “De avond dat we in de Melkweg streden om de Grote Prijs van Nederland, een battle voor aanstormend talent, hadden we kort ervoor voor 5500 man gespeeld in de Heineken Music Hall als voorprogramma voor de Golden Earring. We kwamen veel te laat aan dus het was inpluggen en spelen. Het moest allemaal heel erg gehaast. Het kwam eerlijk gezegd zelfs wat ongelegen op dat moment.

De prijs voor meest talentvolle band ging dat jaar aan hun neus voorbij maar opgepikt door o.a. 3FM en Radio 2 kreeg The New Shining enige tijd later alsnog alle waardering.  Met het dubbel-album‘Stripped / Full Circle’ uit 2012, genomineerd voor maar liefst 3 Edison Awards en 2 3FM Awards,  en dan vooral de alom geprezen single ‘Can’t Make Up My Mind’, werd niet alleen bij de pers en de media iets losgemaakt. “Het album betekende voor mij de afsluiting van een heel zware periode maar ik bleek duidelijk niet de enige te zijn die met bepaalde problemen rondliep. Ik heb het over superzware onderwerpen die ik in de teksten heb verwerkt maar veel mensen bleken zich hierin te herkennen. Ik ben er enorm van geschrokken. Je beseft na een optreden pas wat je hebt losgemaakt als mensen naar je toe komen. Op een thema als ‘zelfmoord’ blijkt een geweldig groot taboe te rusten. Vooral van  het aantal jongeren dat met het idee rondloopt ben ik geschrokken. Met de muziek maak ik het bespreekbaar maar het is ronduit verontrustend. Niet normaal gewoon. Het ‘leeft’ als een malle”.

The New Shining 1Het blijkt nog steeds niet gemakkelijk om terug te kijken op die zwarte periode. “Vooral wanneer je het live speelt komt alles weer naar boven. Zelfs wanneer we nu al weer een stapje verder zijn en iets anders in het leven staan. Ik merk nu dat ik het ook heb laten gaan en dat ik het een plekje heb kunnen geven. Het heeft even geduurd, vooral in het begin zat ik er heel erg mee wanneer we op het podium stonden. Door het vaak te doen gaat het op een bepaald moment iets gemakkelijker maar af en toe raak ik nog steeds bevangen. Dat mag toch? Muziek is tenslotte emotie en teksten versterken dikwijls het gevoel. ‘Wake Up Your Dreams’ staat wat dat betreft haaks op zijn voorganger aangezien de blik op deze voornamelijk toekomstgericht is. Toen leefde het gevoel: ik ben er nog en maak muziek. Nu schrijf ik muziek en ben in de positie om mensen te helpen. De titel is in dat opzicht veelzeggend. Als je niets meer te verliezen hebt, ga dan vol en met alles wat je hebt voor je droom”.

Het feit dat de band is uitgebreid van een trio naar een kwartet biedt meer mogelijkheden op muzikaal gebied. Er is meer ruimte voor het experiment en ook zijn er minder voor de hand liggende instrumenten gebruikt die de band soms van een opvallend uitbundige kant laten horen. ‘Wake Up Your Dreams’ barst van de levenslust. Het harde werken en vooral doorzetten lijkt zijn vruchten te gaan afwerpen. Nax valt het kort maar krachtig samen:

“Voor het eerst besef ik dat ik leef, een gevoel dat ik lange tijd niet heb gekend”,

‘Wake Up Your Dreams’ is op 18 oktober via Johnny T Records / Rough Trade verschenen. Een dag eerder heeft de cd-presentatie plaats gevonden in Rotown, Rotterdam. De nieuwe single heet ‘Run Baby Run’. 16 November zal The New Shining te horen zijn in het VARA-programma Spijkers met Koppen op Radio 2 tussen 12.00 en 14.00 uur

Deel: