Pap, heb jij eigenlijk nog partituren van DRUKWERK uit de jaren 80?” Met deze vraag van Bram Slinger brak in de winter van 2012, 30 jaar na dato, een nieuw hoofdstuk aan voor DRUKWERK². Want wat begon met de bedoeling dat Bram met zijn vrienden voor een gelegenheidsoptreden ‘voor de gein’ een aantal DRUKWERK-stukken zou spelen, eindigde in de opnamestudio waar vader en zoon met Mike Floris, Erik Bes en George Menkveld, de huidige bezetting van DRUKWERK², de grote hits en eigen favorieten van DRUKWERK² nieuw leven inbliezen.

Het resultaat? DRUKWERK² – Tegen Beter Weten In. Een album met maar liefst 17 stukken, liedjes van toen met arrangementen van nu, die anno 2013 nog steeds heel erg actueel blijken.

De CD presentatie start met een amicale begroeting van Harry Slinger zelf in café Kobalt aan de Singel in Amsterdam. Vergezeld van een echt Amsterdams IJ-biertje heet ‘de man het het rode petje’ ons welkom. Samen met zijn band speelt hij ‘He Amsterdam’. In de huidige versie op de nieuwe cd een min of meer duet met zijn zoon op toetsen. DRUKWERK², de 2 van tweede generatie? Tweede kans? Als het aan het enthousiasme van Harry Slinger ligt misschien wel de 2 van kwadraat.

 

De media karavaan vertrekt vervolgens met een muzikale Drukwerk boottocht (Slingertocht) vanaf de Brouwersgracht over het IJ naar het EYE in Amsterdam-Noord. Daar waar het ooit begon. Jeugdwerker Harry en iets later het ontstaan van Drukwerk. Wat is er mooier dan zingen over het willen hebben van een bioscoop (in ‘Ik Verveel Me Zo) om zo’n dertig jaar later in Amsterdam-Noord, voor de aanjager van de filmcultuur in Nederland het EYE je CD presentatie te kunnen houden.

Het rebelse is de frontman nog niet kwijt. De linkse rakker nodigt nota bene VVD’er Frits Huffnagel uit voor het officiële moment. Het roze inpakpapier voor de LP hoes is niet geheel toevallig. De twee zijn aan elkaar gewaagd. Harry memoreert aan het feit dat Diererik Samson bij zijn vrouw weg is, waarop Frits inhaakt door te melden dat hij dat nooit zou doen. Na het onthullen van het Harry Slingerplein, keert de bonte stoet met de boot weer richting de Brouwersgracht.

Drukwerk is Harry Slinger en band. Een aanstekelijke combinatie, vol met nostalgie in een fris jasje. Het 2de Drukwerk voegt er hier en daar een extra gitaarriffje aan toe of een orgel riedeltje en kent in een aantal nummer een reggae achtige sound. Maar ’t blijft bovenal het vertrouwde Drukwerk. Ontspannen en het nog steeds zichtbaar plezier hebben in het spelen.

Harry Slinger, de opvallende frontman van DRUKWERK² beschrijft het als vier jonge honden en een ouwe baas. Ze hebben er zin in. Dat laten ze op de boot in Amsterdam al merken. Nu in de rest van Nederland nog.

 

 

Deel: