De eerste cd van The Damned and Dirty, vorig jaar september, werd algemeen positief onthaald. Sprenger en de Harde gaan deze keer op de ingeslagen weg verder en vragen : “Sell your Soul”. Een knipoog naar “The Crossroads” waar Robert Johnson zijn ziel verkocht. Dertien splinternieuwe nummers, allemaal geschreven, gezongen en gespeeld door Micha Sprenger en Kevin de Harde. Zij worden her en der bijgestaan door drummer Frank van Tijn en door Hammond speler Arne van der Heijden. Zijn dit echt Nederlanders van ergens tussen Maas en Waal, of loopt de Yazoo-river en de Mississippi dezer dagen dwars door de lage landen?

De cd trekt zich op gang als een oude stoomtrein afgeladen vol met katoenbalen ergens ter hoogte kevin1van Tutwiler-Station in Mississippi terwijl op het perron W.C. Handy verbaasd opkijkt van zoveel Delta-blues. Vanaf track twee komt de trein echt op gang. Door het hele album heen rolt hij dan verder, van station naar station.
Af en toe vertraagt hij iets, maar dan gaat de beuk er terug erin. Soms is er een Jazzy halte( “If it ain’t got you” en “Turn on loose”), dan weer heb je even de indruk dat Tom Waits opgestapt is met zijn “12 gauge shotgun” om daarna en beetje te rocken. Het slot nummer brengt je na deze boeiende blues-trip weer tot rust. Een heel stemmig “Eviction notice blues” is de tune van het eindstation.

Hoe dan ook, de cd blijft over zijn ganse lengte boeien, elk nummer klinkt origineel en toch komt telkens een zweem van herkenning. Een vleugje Rhythm Kings, een snuifje J.J. Cale, maar vooral a whole lot of good music. Erg goed gedaan. Hoogtepunten vind ik “12 gauge shotgun” erg sterk samen met “Sell your soul” en “Eviction notice blues”.
(Fuck Yeah Records) (8/10)

Deel: