Zondag 22 september zal een nieuwe filmserie starten in Poppodium EKKO. De drijvende kracht achter dit concept is het filmprogramma ‘Eye Tunes’, een collectief dat staat voor de beste en nieuwste concertregistraties, documentaires en films met als enige gedeelde rode draad: muziek! ‘A Band Called Death’ is de eerste in een serie van vier muziekfilms.  Jaren geleden vertoonde Poppodium EKKO geregeld films. Op een gegeven moment is dit programmagedeelte laten vallen, maar door in zee te gaan met Eye Tunes, haalt het Utrechtse podium oude banden aan en doet hiermee haar naam als popculturele instelling eer aan. Met filmprogramma Eye Tunes wordt een brug geslagen: zij laten muziekdocumentaires en –films zien over artiesten of verhalen die het grote publiek meestal nog niet kent. Met deze samenwerking hoopt EKKO haar publiek breder te kunnen bedienen en een andere kant van zichzelf te laten zien.

De eerste film die getoond gaat worden heet ‘A Band Called Death’. Het gaat over drie afro-Amerikaanse broers uit Detroit in het jaar 1973. Dit was voor de donkere bevolking het tijdperk van Motown, dus funk, soul en disco. Maar dit ging niet op voor de drie broers. Zij maakten voor die tijd veel te harde muziek. Nergens kreeg de band een platencontract en de opnames raakten in de vergetelheid. Pas jaren later werden de opnames weer van zolder gehaald en kwam men erachter dat de muziek potentie heeft. De band sloeg aan bij een jong publiek en wordt nu beschouwd als de eerste punkband ooit. De film van oktober is de Nederlandse première van Autoluminescent, een film over de Australische punkartiest Roland S. Howard. Informatie over de laatste twee avonden volgt later.

Deel: