Als je een cd op je bureau krijgt waar de hele wereld lyrisch over is en het ook nog eens een naam is van een man wiens werk je tot nu toe allemaal gewoon goed hebt gevonden, dan is het eerste wat je wil doen: luisteren, luisteren en nog eens luisteren. Dat Bobby McFerrin een man is met vele muzikale gezichten was me al bekend, want enkele jaren geleden zag ik de man, die in 1988 in één klap wereldberoemd werd met ‘Don’t worry, be happy’ (uit de film Cocktail), zelfs een klassiek orkest dirigeren. Als dat niet helemaal 180 graden om is…

McFerrin brengt met “SpiritYouAll’ een eerbetoon aan het werk van zijn vader, de oude bariton Robert McFerrin Sr. Senior was destijds een van de vaste zangers bij de Metropolitan Opera, het beste operagezelschap van de Verenigde Staten en het lijkt er op alsof McFerrin Jr. nog best wel eens die kant op zou willen gaan. Het is zo ongeveer het enige dat de 10-voudig Grammy-winnaar nog niet op zijn repertoire heeft staan. En toch, hij zou het gemakkelijk moeten kunnen halen, want het vocale bereik van de stemkunstenaar zou er zeker voor geschikt zijn, laat hij ook weer horen op ‘SpiritYouAll’.

Voor de luisteraar die McFerrin slechts kent van die ene hit, zal ‘SpiritYouAll’ niet voor herhaling vatbaar zijn. Het album heeft dan ook zeer zeker meerdere luistersessies nodig om het te kunnen bevatten. “SpiritYouAll’ bevat een gezonde portie classics, van het lage ‘Swing Low’ tot de uptempo’s ‘Joshua’ en ‘Glory’, waarop hij zijn stem uiteindelijk kan laten dansen zoals we van de stemkunstenaar gewend zijn. Aangevuld met een bundel nieuwe nummers en een verrassende cover van Bob Dylan’s ‘I shall be released’ is het zonder te luisteren al overduidelijk welke kant McFerrin ditmaal op gegaan is. Toch is het niet puur gospel wat de klok slaat, ook een flinke uitstap naar de bluegrass en Americana.

Een grote rol op ‘SpiritYouAll’ is weggelegd voor multi-instrumentalist Gil Goldstein, die naast de arrangementen en productie, ook het merendeel van het instrumentarium ter hande nam. De van oorsprong jazz-pianist wordt bijgestaan door mede-multi-instrumentalist Larry Campbell, bassist Larry Grenadier, Esperanza Spalding (die drie nummers meezingt op het album) en drummers Ali Jackson en Charley Drayton, die afgewisseld, en zelfs samen (25:15), de sticks ter hande.

‘SpiritYouAll’ is een overduidelijke verwijzing naar het geloof van McFerrin. Het gospelgevoel overheerst duidelijk, terwijl het gospelgehalte niet eens zo heel erg hoog is. En dat is de kracht van de stemkunstenaar die McFerrin is. Overduidelijk laat de zanger horen veel meer te kunnen dan ‘Don’t worry…’ en ondanks dat het enkele malen behoeft te luisteren, blijkt de plaat uiteindelijk gewoon een meesterwerkje. (8/10) (Sony Masterworks)

Deel: