Lopend door de smalle paadjes in de Botanische Tuinen kom je de ene na de andere verrassing tegen. Dan zie je weer een bloem waarvan je het bestaan niet wist, of een brullende kikker. Een moestuin waar je een aantal kruiden en gewassen van herkent, een glazen bak met vleesetende planten. Maar vandaag, tijdens festival deBeschaving is er nog veel meer te beleven, op cultureel gebied wel te verstaan. Zo kun je zomaar de Wasman tegen het lijf lopen, met Oscar Prinsen op hoogte een goed gesprek voeren of een fles posten. 6 podia zijn er met de klinkende namen deBekroning, Vrede van Utrecht Podium, deBevlieging, 3FM Serious Talent Stage, de Vers Vermaak Village, Cirque de al Science: van dance, singer songwriter, (indie)pop naar wetenschap en via rock weer terug. Voor ieder wat wils dus.

Na 6 blonde jongetjes met gele badmutsen te zien zitten in een badkuip, die, getrokken door een bruine Vespa 500, over het terrein rijdt, is Usko the Armed Man even omschakelen. Dit is klassieke muziek gespeeld en gezongen door Utrechts Studenten Koor en orkest, en op de achtergrond beelden van de Tweede Wereldoorlog. Mooi dat dit op een festival kan. Ook het NK Luchtgitaar en koken met chefkok Pierre Wind kom je alleen op dit festival tegen. Jamie ‘the Beast´ Lowe geeft een demonstratie hoe luchtgitaar spelen eruit kan zien (op dit moment is hij Nederlands kampioen), waarna mensen uit het publiek hun eigen luchtgitaar kunnen bespelen, met inzet van een medaille. Pierre Wind is uitgedaagd om binnen 3 minuten een gerecht te koken van zelf geplukte kruiden uit de tuin, en gerechten met ingrediënten die winnaars van een Facebook wedstrijd bedacht hebben. Het gaat er chaotisch aan toe, maar het resultaat mag er zijn: heerlijk eten voor de winnaars, met enige aanpassing van ingrediënten.

Op het podium is Laura Jansen helemaal in haar element, zittend achter haar keyboard, en staand achter de microfoon. Intieme liedjes, elfachtig soms, afgewisseld met meer elektronische muziek. Andy Burrows haakt hier prima op in qua sfeer: melodieuze gitaarmuziek die schril afsteekt tegen de muziek die hij als gitarist maakte bij Razorlight. De hoge temperatuur bracht Andy menigmaal op de knieën, doorspelend op zijn gitaar, tegen de metalen vloerventilator aangedrukt. De hitte in deBekroning zorgt ervoor dat heel veel mensen op het aangrenzende grasveld neerstrijken, de muziek is immers buiten de tent ook goed te horen. Scandinavische rockbands als Friska Viljor en Kashmir gedijen goed in Nederland: de vrolijk klinkende gitaarmuziek van enthousiastelingen Daniel Johansson en Joakim Sveningsson en de heerlijke wegdroommuziek van Kashmir-zanger Kasper Eistrup.

Vlak voor het optreden van de Jeugd van Tegenwoordig, die aangekondigd wordt door Andre Baas, organisator van dit festival vanaf het eerste moment,  kan Andre met gepaste trots aankondigen dat het festival uitverkocht is, en terecht!  De line-up is prima, de locatie is top, het weer is perfect (maar daar heb je toch minder invloed op): wat wil je nog meer!

Afsluitende act in de Vers Vermaak Village intrigeert mij vanwege de combinatie van electro, punk en industrial, en mag wat mij betreft het gedeelde hoogtepunt van deBeschaving genoemd worden: T.Raumschmiere! Hij gaat helemaal los, gaat aan het einde van de set crowdsurfen, waarna hij op de tafel zittend zijn dj-set verder draait. De andere gemene deler is The 1975. Zanger Matthew Healy mixt catchy popsongs met 80-er jaren pop-funk. Van deze band zullen we dit jaar nog veel meer gaan horen, daar ben ik van overtuigd!

 

Deel: