In de jaren 90 maakte de band Bush furore met het album “Sixteen Stone” en na een aantal jaren afwezig geweest te zijn, kwam in 2011 ineens het album “Sea Of Memories”. De band met frontman Gavin Rossdale maakte, welliswaar met 2 nieuwe bandleden, een doorstart. Dat Gavin, die getrouwd is met Gwen Stefani, nog steeds een bepaalde aantrekkingskracht heeft, blijkt wel uit het in verhouding grote aantal dames van in de 30 die de show bezoeken. Eindhoven is gekozen door de band om hun tour op het Europesche vasteland te starten. Tijdens deze tour speelt de band voornamelijk op festivals, maar vanavond staan ze in de grote zaal van Effenaar.

De band begint enthousiast en frontman Gavin zoekt direct interactie met het publiek. “Machinehead” is het eerste van 6 nummers van het succesalbum “Sixteen Stone” direct gevolgd door “Testosterone”. De setlist van vanavond is een goede afwisseling tussen oud, recent en nieuw materiaal van de heren. Rossdale vertelt het publiek dat het nieuwe album van de band voor driekwart af is en in de loop van volgend jaar zal verschijnen. Vanavond spelen ze 2 songs van dit nog te verschijnen album, “Lonelyness” en “House is on fire”.

Onder het motto “Jullie staan achter een hek, dus laat ik maar naar jullie komen”, maakt Gavin de afstand tussen zijn band en het publiek letterijk kleiner door gedurende de show niet alleen helemaal voorop het podium te gaan staan, ziten of liggen, maar ook een aantal keer van het podium afklimt om het publiek te begroeten en toe te zingen. Voordat in de toegift hun grootste hit “Glycerine” voorbij komt, laat de band zien hun Engelse oorsprong niet vergeten te zijn, door een prima uitvoering van “Come Together” van de Beatles te laten spelen. Met de klanken van “Comedown” is het dan echt gedaan en niet lang nadat de band het podium verlaat loopt de Effenaar langzaam leeg.

De show stond als een huis en al waren wel wat min-puntjes (zoals de stem van Gavin die het af en toe een beetje lastig had, en het ontbreken van “Letting the cable sleep” uit 2000 op de setlist), de show in Effenaar zal zeker in menig top-10 lijstje van 2013 komen te staan. Later deze maand komt Bush nog een keer terug naar Nederland voor een show op het Dijkpop Festival te Andijk.

Deel: