Het is zover. We zijn aangekomen bij een letter waar bijna geen fruitsoort mee begint en al helemaal niet een fruitsoort die het doel wat we voor ogen hebben waarmaakt, namelijk dat er een lied over geschreven is of dat het in een bandnaam zit. Eentje slechts met de letter ‘I’ die voldoet aan de voorwaarden. En dan gaat het over de ‘Iceplant fruit’, een klein zaadje in een soort vijg. De vijg is niet te nassen maar het kleine pitje erin wel. En laat er nu een band bestaan met de naam ‘Iceplant’! Dit is een duo uit Houston die naar eigen zeggen ieder optreden tot een unieke gebeurtenis maakt omdat hun sound maar blijft evolueren. Je zal maar bij het eerste concert aanwezig geweest zijn, denken we dan. Ze maken voornamelijk elektro en rock in combinatie met hip hop. ‘Iceplant’ is trouwens ook een nummer van Sahy Uhns, van het album ‘An Intolerant Disdain Of Underlings’. Dit is te vinden én te beluisteren op de site van Proximal Records.

Eens kijken of de ‘J’ meer muzikale verrassingen biedt. We mogen de ‘Jalapeno’ tot ‘fruits’ rekenen, en om die reden kunnen we reppen over de ‘Jalapeno Brothers’ die in 2012 onderstaande YouTube clip publiceerden van hun ‘Dirtbag Funk’.

Dan verder met Java-fruit, ook wel Java-appel genoemd. Dit is een soort handfruit. En de bekendste Java in de muziekwereld is uiteraard Erwin Java, een in 1956 in Assen geboren gitarist met een diploma ‘docent Lichte Muziek’ op zak, met als hoofdvak Elektrische Gitaar. Java is een vermaard gitarist die met veel bekende artriesten het podium deelde. De band White Honey, waarvan Hanneke Kappen de zangeres was, was zijn opstapje naar Herman Brood & his Wild Romance. Daarna speelde Java (vanaf 1986) als vaste gitarist in Cuby and the Blizzards. In 2012 richtte hij de band ‘King of The World’ op, samen met Fokke de Jong, Ruud Weber en Govert van der Kolm. Inmiddels is de eerste cd uit: ‘Can’t Go Home’. Een aanrader voor liefhebbers van oprechte blues.

Dan houdt het ook wel op met de ‘J’ en dus pakken we ook de ‘K’ maar mee aangezien die op zichzelf ook niet genoeg informatie oplevert voor één column. Alleen gooien we het even over een andere boeg. We gaan het niet over een specifieke band of nummer hebben, maar over een stroming. De bekendste fruitsoort met een ‘k’is natuurlijk de kiwi, en die komt uit Nieuw-Zeeland. Niet geheel toevallig dus dat de term “kiwirock” daar vandaan komt. Kiwirock is de verzamelnaam voor rockmuziek die uit Nieuw-Zeeland komt en, je verwacht het niet, da’s nog best veel. In de jaren zestig begon de muziekscene zich daar te ontwikkelen, rockbands als ‘The La De Das’ en ‘The Fourmyula’ kwamen op. De eerste echte kiwirock-hit was ‘Lawdy Miss Clawdy’ van Johnny Devlin. Later, in de jaren zeventig, kregen de heren van Split Enz. bekendheid, de band met als frontman eerst Tim Finn en later z’n broer Neil, die daarna samen Crowded House oprichtten. Iets hardere rock kwam van de mannen van Shihad, opgericht door Jon Toogood en Tom Larkin. Beïnvloed door Metallica en Megadeth kregen ze niet veel aandacht en dus weken ze uit naar een ander soort rock, een mix van post-grunge en poprock. Zeven studio-albums later scoorden ze Top 40-hits van hun album Beautiful Machine.

Met de kiwirock besluiten we deze editie van ‘Musical Fruits’. De ‘L’ levert vast weer leuke en misschien wel onverwachte juweeltjes op. Meedenken mag!

Deel: