At Vance is headliner van het Into The Limelight-festival, dat op 14 september in de w2 in Den Bosch zal plaatsvinden. At Vance is in 1998 opgericht door Lenk, een gitarist die zijn naam heeft gemaakt bij Velvet Piper, solo albums en het progressieve project Centers. Het debut album ‘No Escape’ in 1999 was de doorbraak naar meer, maar het verassend sterke ‘Heart Of Steel’ en derde album ‘Dragon Chaser’ (2001) brachten de band pas echt over het voetlicht. Natuurlijk kom je veel neo-klassiek beinvloedde stukken tegen. AT VANCE is als geen andere band als het aankomt op de gitaarkunsten van Lenk. Maaar iets nieuws voor de band is de ballad ‘Things I Never Needed’ waar, zoals je zal horen, Lenk de vocalen voor zijn rekening neemt en bewijst dat hij een goede strot heeft in aanvulling op zijn goede vingers. Natuurlijk niets afdoend aan zanger Rick Altzi, die wederom een perfect stuk werk heeft afgeleverd, maar het is wel een moment waarmee At Vance aantoont vooruit te gaan. Altzi klinkt krachtiger en veelzijdiger dan ooit tevoren en ‘Facing Your Enemy’ is precies geworden wat de fans verwachten. At Vance op zijn best, opnieuw!

“Met deze fantastische band hebben we een waardige 2de  headliner voor de eerste editie van dit festival”, aldus een woordvoerder van Into The Limelight over Sound Storm.  Sound Storm is opgericht in 2002 in Turijn, een stad in het noordwesten van Italy. In de loop der jaren heeft de band een zeer persoonlijke mix van Heavy Metal gemengd met een theatraal gevoel voor drama ontwikkeld, die internationaal werd erkend met de release van hun alom geprezen debuut ‘Twilight Opera’.

Dit nieuwe hoofdstuk markeert een belangrijke mijlpaal voor de band, het mengen van de breed scala van invloeden en het perfecte evenwicht tussen krachtige gitaren, prachtige symfonische koren, gothic sferen en barokke melodieën. Dit is zeker het beluisteren waard. Opgenomen, gemixt en gemasterd bij Metal House Studio door Ettore Rigotti (Disarmonia Mundi), is ‘Immortalia’ een prachtig concept album geworden over de zoektocht naar het eeuwige leven, een geweldige reis door literatuur, poëzie en geschiedenis, een verzameling van liedjes met elkaar verbonden door het gemeenschappelijke thema van de onsterfelijkheid van de ziel. De suggestieve kunstwerk werd gemaakt door Felipe Machado Franco (Blind Guardian, Rhapsody Of Fire). Deze cd ontving bijna overal ter wereld top recensies. Ook deze band zal veel te zien zijn komende tijd tijden tours en festivals.

Martyr behoeft nauwelijks introductie. Gedurende de vijf jaar dat Martyr ‘alive and kicking’ was (1982-1987), bracht de band twee albums uit die nu beschouwd worden als cult albums in de hedendaagse metal scene. ‘For The Universe’ (1985) en ‘Darkness At Time’s Edge’ (1986) zijn klassieke Metal albums, een genot voor de liefhebbers van sterke melodieën, snelle riffs en een hoog technisch niveau. Martyr werd ontbonden in 1987, maar herenigd in 2001 om op het Heavy Metal Maniacs festival te spelen. Vier jaar later werd de band nieuw leven ingeblazen met de bijna volledige 1982 line-up om op Headbangers Open Air te spelen en It True festivals. Keep. De vlam is weer gaan branden en de band is sinds die tijd blijven spelen. In december 2008 ondersteunde Martyr de VS Shock Rockers Lizzy Borden op hun Europese tournee. Maar ook in 2009 en 2010 ondersteunde Martyr op de Europese podia grote acts zoals o.a. Flotsam & Jetsam, Vicious Rumors, Jaguar, Evergrey. Afgelopen maanden is er hard gewerkt aan een nieuwe video van het nummer “D.I.” van het laatste album “Circle of8”. Deze video zal binnenkort uitkomen en is opgenomen door Dream Project Studio’s geproduceerd door LimeLight Producties. De shows van Martyr kenmerken zich door een solide show, een hoop lol en vooral de geweldige interactie met het publiek.

The Mystery is voor velen al lang geen onbekende meer. Als je ooit de energieke show heb meegemaakt van deze band dan snap je direct waarom ze het podium delen met grote namen zoals Axxis, Primal Fear, Brainstorm, Powerwolf, Majesty, Rebellion, The New Black, Jaded Heart, Mob Rules, Gun Barrel, Tankard en vele anderen.

Met de huidige line-up – Iris Boanta (Vocals, Black Thunder Ladies / Souldinker) – Alex ‘Thunder’ Marting (Gitaar), Stefan Weizel (Gitaar), Christian J. Rüther (Bas), Daniel Kahn (Drums) werd het nieuwe album “Apocalypse 666” geschreven en opgenomen in 2011/2012. Voor een perfect geluid werd Markus Teske, hoofd van ‘Bazement Studios’ aangetrokken voor het mixen en masteren (eerder gewerkt met Saga, Firewind, VandenPlas, Spock’s Beard, Dominici, Mob Rules). “Apocalypse 666” is uitgebracht door “Pure Steel Records/ Pure Legend Records”. Vele goede recensies hebben er toe geleid dat The Mystery op vele festivals in Europa te bewonderen is en natuurlijk ook deze avond.

Wolfen is in het midden van de 90-er jaren opgericht in Keulen, heeft het kwartet in hun 15 jaar bestaan een aantal demo’s en drie volledige albums afgeleverd tussen 2001 en 2006.

Ook optredens met Aninihalator, Tankard en Kreator. ‘Chapter IV’ is het eerste album dat uitgebracht is door Pure Legend Records. De stijl ligt ergens tussen pakkende Power- en melodische Trash Metal. 14 Tracks met een relatief lange speelduur van 67 minuten. Van snelle trashnummers tot groovy mid-tempo nummers en zelfs ballad invloeden in sommige nummers.

De Duitsers bewijzen hiermee een veelzijdig metal-album af te hebben geleverd, met een moderne productie maar ook met de nodige klassieke flair. Bijvoorbeeld de twin gitaar partijen naast de heavy, down-tuned riffs. The vocalen variëren tussen ruwe growls en krachtige heldere partijen, maar ook fis en innovatief. Wolfen staat garant voor het verenigen van traditie en moderne invloeden. Zij bewijzen als geen ander dat dit geen utopie is.

Nick Hellfort komt uit Duitsland. Dit is de nieuwe band van Nicolaj Ruhnow, zanger van onder andere Tokyo Blade en Domain, die in de metal wereld zijn sporen ruimschoots heeft verdiend. Nieuw, verfrissend en met net een nieuwe CD uit (The Mask Within) staat deze band borg voor kwaliteit en een zeer goede show. Nick Hellfort laat zich niet in een bepaald kastje of stramien duwen. Maar hard en lekker is het!

Deel: