Het CV van Brian Eno is indrukwekkend. Bandlid van Roxy Music in de begintijd. Leverde bijdrages aan albums van Bowie, Talking Heads, Genesis, Devo en Coldplay (Viva La Vida). Grondlegger van ambient muziek en medeproducer van een flink aantal albums van U2. En ook nog ontwerper van audiovisuele installaties. Oh ja: voor een ziekenhuis in Engeland heeft hij ook een installatie bedacht en ingericht, om zo patiënten te kalmeren.

Over zijn visuele installaties is nu een korte film gemaakt; een inkijkje in de ideeën en het werk van Eno. In deze film wordt onderzocht wat Eno’s visie op licht- en tijdmanipulatie is, en wat hem inspireert. En laat daarbij zijn New Yorkse tentoonstelling ’77 Million Paintings’ zien. Een kunstwerk dat hij overigens ook in het voorjaar in een ziekenhuis heeft toegepast. Acht plasmaschermen zijn gerangschikt in een patroon en vertonen kleuren en vormen die langzaam overgaan in andere kleuren en vormen. Hij vertelde toen aan BBC Nieuws: ‘de beelden op de schermen zijn gemaakt van combinaties van beelden die ik door de jaren heen getekend heb. Software selecteert deze beelden willekeurig en combineert ze tot steeds nieuwe creaties. En dat stimuleert bezoekers en medewerkers om te relaxen.’

Deel: