Op 28  juni a.s. verschijnt het nieuwe album van de Vlaamse Axelle Red, getiteld Rouge Ardent. Twintig jaar na haar eerste album Sans Plus Attendre besloot Axelle Red om geen afgestofte versie van haar grootste successen te brengen. Ze schreef veertig songs, nam er zestien op en zette er uiteindelijk tien op de plaat, samen beslaan ze een breed spectrum aan stijlen. Alles is doordrongen van de French Soul die haar zo kenmerkt en die ze al twee decennia op haar unieke manier vertolkt. Het nummer Amour Profound betreft een voorbeeld van een mooie samensmelting van deep Memphis soul en zwarte pop uit Detroit. Het album is co-geproduceerd door Mark Plati, die onder andere heeft samengewerkt met David Bowie, Francoise Hardy, Rita Mitsouko en The Cure. Daarnaast staat het album vol met bekende muzikanten als Steve Potts (drummer Neil Young) en Teenie Hodges (gitarist Al Green). De soul-pop die haar zo beroemd maakte is terug te horen op Rouge Ardent met tevens een soort folkrock uit Woodstock Californië, waarin de Eagles en Fleetwood Mac weerklinken. Rouge Ardent is geïnspireerd door de film Into The Wild en is opgenomen in de Royal Studios (Home of the Memphis Sound).

Over haar nieuwe zegt Axelle: “Ik wilde een grootse plaat maken, met grootse songs. Geen pretentieuze dingen, maar een grootse sound, met koperblazers en strijkers, hoewel er ook sobere liedjes op het album staan. Ik wilde absoluut een stap verder gaan, maar ik heb ook al mijn vroegere werk opnieuw beluisterd”.

Axelle Red (1968) is geboren in de Belgische provincie Limburg en geniet tevens in Frankrijk grote populariteit. Ze is een afgestudeerde juriste (1993) en sinds 1997 ambassadrice voor UNICEF. Ze trad op met onder andere Youssou N’Dour, Eddie Floyd, Perce Sledge, Sam Moore en speelde in zalen als La Stade de France, Het Sportpaleis in Antwerpen en Het Palais de Congrès in Parijs. Winnares van een Victoire de la Musique – beste vrouwelijke artiest 1999 -, onderscheiden door de Ordre de la Couronne en beschikt over een NRJ Music Award voor haar opmerkelijke duet met Renaud (Manhattan-Kaboul). Axelle is tot ridder geslagen als Chevalier des Arts et Lettres – grootste onderscheiding voor een muzikale artiest -. Tevens wordt Axellle gezien als mode-icoon en is ze in hoge mate maatschappelijk geëngageerd. Momenteel is er aan Axelle – leeftijdsgenote van de Zes van Antwerpen – een tentoonstelling gewijd in het Modemuseum van Hasselt, haar geboortestad.

Deel: