Kramer vs Kramer, een succesvol boek van Avery Corman werd in 1979 verfilmd door Robert Benton. Na zo’n 35 jaar is er inmiddels na een boek en een film ook een toneelstuk op de planken. De voorstelling van Rick Engelkes tourt inmiddels al het hele seizoen door Nederland, inmiddels is de laatste week aangebroken voor deze productie. Op de valreep bezochten we de voorstelling nog even in Waalwijk.

Dick van den Heuvel kreeg de eer om de Oscar winnende film te herschrijven tot dit bijzondere toneelstuk. Het verhaal vertolkt de echtscheiding van Johana en Ted Kramer. Ted Kramer (Rick Engelkes) is een succesvolle zakenman; Sterker nog, hij heeft zojuist een van zijn grootste zakendeals ooit gesloten. Als hij na een lange feestelijke avond thuiskomt om het zijn vrouw te vertellen, heeft zijn vrouw hem ook iets te vertellen. Ze gaat weg, per direct en geen twijfel mogelijk! Daarnaast laat ze ook nog eens zoon Billy (Julius de Vriend) thuis. Kortom: Hectiek voor workaholic Ted Kramer die ineens voor zijn zoon moet zorgen.

Als we kijken naar het decor dan zien we een grote witte trap met een aantal stoelen en andere rekwisieten. Dit wordt omringt met half doorschijnende platen plexiglas die op basis van beweging en verlichting aansluiten op het spel. Zo was er bijvoorbeeld een scene in een rechtbank waarbij de platen ver naar beneden kwamen en samen met de verlichting voelde het ook net alsof we daar ook echt waren. Dit samen met het ongelofelijk goede spel van de cast zorgt ervoor dat je echt meegaat in het toneelspel. Het is een stuk wat vooral in sommige scenes erg aangrijpt, sommige scenes zijn zo goed gespeeld dat het kippenvel op je armen staat. Vooral als Johanna na een jaar Billy opeist van Ted en daarmee de ontzettend goede relatie tussen Billy en Ted op het randje van de afgrond plaatst.

Zowel de hoofd en bijrollen zijn onwijs goed neergezet door de acteurs. De personages zijn sterk en overtuigend. Zo heeft Billy een erg grote bijdrage in het toneelstuk. Zijn kinderlijke opmerkingen toveren meerdere malen een lach op je gezicht. Anderzijds kunnen we het gevoel van Billy ook heel goed aflezen in treurige situaties. Ook als hij geen tekst heeft is zijn doen en laten een erg belangrijke aanvulling op het toneel.

Kramer vs Kramer is een sterk toneelstuk waar niet erg veel op aan te merken valt. Wel heb ik me op sommige momenten geïrriteerd aan het onderlinge contact tussen de spelers op podium als zij op de achtergrond op het toneel aanwezig waren. Zo dacht ik zelfs twee acteurs te betrappen op het feit dat zei elkaar aan het berichten waren onder de voorstelling. Enfin, zo leek het toch. Ook werden er onderling erg veel onnodige blikken uitgewisseld.

Kramer v.s Kramer speelt nog in Hoorn, Rijswijk en Amsterdam en is zeker een aanrader voor menig theaterliefhebber! Een avond vol met tranen, zowel van het lachen van vreugde, als van verdriet!

Deel: