Paul Ryan Barry, beter bekend als Barry Ryan, ziet het levenslicht in Leeds op 24 oktober 1948, zoon van Lloyd Sapherson en zangeres Marion Ryan. Barry is deel van een tweeling, samen met zijn broer Paul beginnen ze op hun 15e op te treden als The Ryan Twins. Op hun zeventiende krijgen ze hun eerste platencontract. In de jaren ’65 tot en met ’67 behalen ze met hulp van producer Les Reed 8 noteringen in de Briste hitparade. De single ‘Don’t bring me your heartaches’ behaalt de 13e plaats en is daar hun grootste succes. In 1966 behalen ze nog een klein succes met de single Missy Missy’.

http://www.youtube.com/watch?v=5BVDCjCKtuY

Omdat Paul de druk van het beroemd zijn niet aankan raakt hij overspannen en kiezen ze voor een andere opzet; Barry gaat zingen en Paul gaat schrijven. Deze aanpak werpt in 1968 gelijk zijn vruchten af, de single ‘Eloise’, een orkestraal en melodramatisch nummer, behaalt wereldwijd de top van de hitparades. ‘Eloise’ staat in de Nederlandse Top 40 vier weken op #1 en gaat wereldwijd meer dan zeven miljoen keer over de toonbank. Vervolgens brengt Ryan de singles ‘Love is love’ (1969) en ‘Kitsch’ (1970) uit, deze doen het ook heel goed. Zijn laatste hit heeft hij in 1972 met de single ‘Can’t let you go’, waarna het succes afneemt.

Barry blijft in Duitsland populair, in 1972 neemt hij een Duitstalige single op getiteld ‘Zeit macht nur vor dem Teufel halt’. Eurovisiesongfestival-winnares Dana bracht dit nummer al uit in 1971 getiteld ‘Today’. Barry neemt in de jaren ’80 even een pauze, om vervolgens weer bij onze Oosterburen te gaan optreden. Aldaar is hij vanwege zijn zang en charismatische en fotogenieke uitstraling nog steeds zeer populair. De reden van zijn genomen pauze was lang onduidelijk, zo zou hij zware brandwonden hebben opgelopen in de studio en daarom niet meer publiekelijk optreden. Dit bleek niet waar te zijn. Paul overlijdt op 29 november 1992 aan kanker. Zijn moeder Marion, dan 67, overlijdt op 15 januari 1999. Eind jaren ’90 maakte Ryan een comeback toen hij een dubbel CD uitbracht met daarop muziek van hem en zijn broer. Ook maakte hij deel uit van de in 2003 gehouden Solid Silver 60’s Tour’, alwaar hij onder begeleiding van The Dakotas zijn wereldhit ‘Eloise’ ten gehore bracht. Tegenwoordig is hij werkzaam als fotograaf.

Deel: