Zondagmiddag werd in Volendam de expositie ‘Volendam in 200 jaar Koninkrijk der Nederlanden’ geopend. Voorzitter Wim Keizer heette de grote groep Volendammers welkom bij de opening van de expositie. Gelijk kreeg 3JS-lid Jaap Schilder (Jaap de Witte) het woord, die als scheidend gitarist van de Volendamse band de expositie mag openen.

Vergezeld met een glas witte wijn brak Jaap gelijk het ijs door aan te geven dat hij er zelf zo’n 54 minuten voor had ingepland, maar begreep dat dit te lang was. Jaap laat heel wat geschiedenisfeiten langs komen over de afgelopen 200, jaar maar Jaap zou Jaap niet zijn als dit gepaard ging met heel wat grappen om het geheel wat luchtiger te maken.

Snel roept Jaap zijn vrienden Jan Dulles en Jaap Kwakman erbij zodat zij het lied ‘Mijn Dorp’ onversterkt ten gehore kunnen brengen. Wim Keizer verklaart de expositie voor geopend en onder het genot van een drankje en uiteraard paling en haring mag iedereen de expositie gaan bekijken.

De Volendammer muziek cultuur heeft een meer dan 200 jaar lange geschiedenis die weldegelijk met de museumactiviteiten te maken heeft. Het is geen toeval dat in het verleden de aandacht van diverse musicologen werd getrokken door de vele oude ballades die regelmatig door oudere bewoners werden gezongen. De moderne muziek heeft de ellenlange ballades van vroeger verdrongen, maar kenners houden het erop dat veel van de genoemde kenmerken in het hedendaagse Volendammer muziekleven zijn terug te vinden.

Deel: