Begin jaren ’80 werden de diverse hitparades overspoeld met stijlen en bands die we nu nog regelmatig op de radio horen, een groot aantal van deze bands treed nog vaak op. De band waarover ik het vandaag in Do you remember wil hebben is één van die bandjes. Ja, bandjes want ze waren maar drie man sterk. Brian Setzer, Slim Jim Phantom en Lee Rocker. Deze week in ‘Do you remember ….. The Stray Cats’.

The Stray Cats waren de oorzaak van een enorme Rockabilly revival in begin jaren ’80 en scoorden een aantal grote hits aan beide zijden van de Atlantische Oceaan. Brian Setzer (zang-gitaar) was de oprichter van de band die werd opgericht in het plaatsje Massapequa (Long Island, NY) in 1979. In het begin speelde Setzer rockabilly covers in een band genaamd ‘The Tom Cats’ samen met zijn broer Gary (drums) en bassist Bob Beecher. Setzer verliet deze groep al snel om samen met Lee Rocker (Leon Drucker) en Slim Jim Phantom (James McDowell) de Stray Cats te formeren. Omdat hun retro ’50′s uiterlijk het niet zo goed deed in Long Island, vertrokken ze in de zomer van 1980 naar Engeland. Op dat moment was er een ware rockabilly revival in opkomst.

http://www.youtube.com/watch?v=JlZPO7GB9WE

Na een van hun optredens in Londen ontmoetten ze producer Dave Edmunds wie bekend stond als een absolute rock fan, dit was te zien in zijn band ‘Rockpile’ en ook in zijn solo werk. Edmunds zag wel wat in The Stray Cats en bood aan om met ze te gaan werken. In 1981 doken ze de studio in om hun album getitled ‘Stray Cats’ op te nemen. Dit album kwam uit op het Arista label en produceerde in dat jaar drie hits achter elkaar, te weten ‘Runaway Boys’, ‘Rock This Town’ en ‘Stray Cat Strut’. De opvolger van hun debuutalbum, ‘Gonna Ball’, werd niet zo goed ontvangen en gestoken door de negatieve recensies besloten ze om terug te keren naar de States en het daar verder te gaan proberen. Ze tekenden een contract bij EMI en brachten in 1982 hun Amerikaans debuutalbum ‘Built for Speed’ uit, dit album was een compilatie van hun in Engeland uitgekomen albums.

Geholpen door een grote campagne en veel “airplay” op MTV werden ‘Rock This Town’ en ‘Stray Cat Strut’ beiden top tien hits. Als resultaat werden de Stray Cats gezien als pioniers van de retro stijl. Hun tweede Amerikaanse release, ‘Rant ‘n Rave with the Stray Cats’ kwam uit in 1983 en produceerde wederom een top tien notering getiteld ‘(She’s) Sexy + 17′ en een klein doo-wop hitje ‘I Won’t Stand In Your Way’. Vanwege onderlinge problemen gingen ze ieder hun eigen weg: Phantom trouwde met actrice (en ex-partner van Rod Stewart) Britt Ekland en Setzer gaf gastoptredens bij Bob Dylan en Stevie Nicks en werd gitarist bij The Honeydrippers (een bandje van Robert Plant (Led Zeppelin)). Eind 1984 ontbond Setzer de Stray Cats. Lee Rocker en Jim Phantom gingen direkt na de split samenwerken met gitarist Ear Slick en namen samen met hem een album op.

Brian Setzer deed het iets anders, hij wachtte een paar jaar en bracht toen zijn roots-rock solo debuutalbum ‘The Knife Feels Like Justice’ uit. In 1986 waren de geschillen een beetje bijgelegd en kwamen ze bij elkaar om het covers-album ‘Rock Therapy’ op te nemen. Helaas waren de verkoopcijfers niet echt om over naar huis te schrijven. Na deze teleurstelling gingen de drie heren verder met hun bezigheiden vóór dat ze de Stray Cats vormden. De albums die hieruit voortkwamen wachtten helaas hetzelfde lot als ‘Rock Therapy’. In 1989 kwamen ze wederom bij elkaar om met het album ‘Go Faster’ nog maar eens een keer te proberen. Na de release van dit album gingen ze op tournee met Stevie Ray Vaughan. Na nog wat albums uitgebracht te hebben, hangen de heren in 1992 de sporen definitief aan de wilgen.

Na twaalf jaar stilte rondom de band kwamen ze in 2004 echter opnieuw samen voor een tour van een maand door Europa. Van deze tour werd een live-cd uitgebracht, ‘Rumble in Brixton’. In de zomer van 2007 ging de band op tournee in de Verenigde Staten. In maart 2008 kondigde de band aan definitief uit elkaar te gaan. Ter afscheid ging de band nog eenmaal op tournee, tijdens deze tournee deden ze ook Paradiso aan. Heel af en toe komen ze nog wel eens samen op hier en daar wat optredens te geven. Setzer ging verder met zijn Brian Setzer Orchestra welke tot op de dag van vandaag nog steeds optredens verzorgt.

Deel: