In januari en februari streden Tim Douwsma, Rob de Nijs, Charly Luske, Raffaëla, Simone Kleinsma, Bastiaan Ragas en Angela Groothuizen op televisie om de vijfde titel ‘De Beste Zanger van Nederland’. Op het Spaanse Ibiza streden de 7 zangers en zangeressen om de titel, die uiteindelijk met gemak werd gewonnen door Raffaëla Paton. Van de uitzendingen is zoals eerdere seizoenen ook al gebeurde een dubbel-cd gemaakt met daarop vrijwel alle nummers uit de tv-shows.

Grote afwezigen op het album zijn ‘Chocolatte’ van Raffaëla Paton, gezongen door Tim Douwsma, ‘Can’t help falling in love’ door Rob de Nijs (origineel van UB40, ‘Home’ van Michael Bublé in de uitvoering van Bastiaan Ragas, Rob de Nijs’versie van ‘Lady Madonna’ van The Beatles, ‘Do wah diddy diddy’ van de Dolly Dots, nu door Charly Luske, ‘Overblijf’ van Angela Groothuizen zelf, wat door Bastiaan Ragas werd gezongen, de medley van Sonny &Cher met André Hazes ‘All I Ever Need Is You / Ik meen het’ die ten gehore werd gebracht door Simone Kleinsma, het duet van Tim Douwsma met presentator Jan Smit ‘Als de morgen is gekomen’ en een van de grootste hits van Rob de Nijs, ‘Jan Klaasen de Trompetter’dat in de zevende uitzending door Angela Groothuizen werd gebracht. Maar voor de rest staan ze er allemaal op, 34 in totaal, waaronder vier duetten

Persoonlijk zijn de nummers die vertolkt werden door Rob de Nijs de overduidelijke winnaars, met Tim Douwsma als onverwachte runner-up, zeker die laatste heeft op het album enkele zeer verrassende versies staan. Het jazzy ‘Love me just a little bit more’ van de Dolly Dots, of de Friese versie van Marco Borsato’s ‘Het water’, door Douwsma stijlvol vertolkt als ‘It wetter’. Leuk is ook Raffaëla’s ‘I will follow him’, dat aan het eind een alleraardigst tintje heeft gekregen door er een klein stukje ‘I follow rivers’ van Lykke Li in te verwerken.

Ook de reeks van Rob de Nijs’ originelen mag genoemd worden. De liedjes van een van Neerland’s betere zangers worden stuk voor stuk magistraal vertolkt, waarbij de versie van Bastiaan Ragas (‘Malle Balle’) een regelrechte hit is. Ook de zomerse versie van ‘Ritme van de regen’ door – toch weer- Raffaëla is opmerkelijk sterk; Het geeft de kracht aan die het Nederlandstalige lied nog wel eens vergeten wordt. Misschien wel dat het programma daarom een erg krachtig concept is op de Nederlandse televisie. Het aanstippen van de vele juweeltjes in de Nederlandse muziek.

‘De Beste Zangers van Nederland – Seizoen 5’ is een gemakkelijk product geworden, de nummers staan in chronologische volgorde op de dubbelaar, terwijl de samenstelling wellicht wat beter had gekund indien de afleveringen los gelaten werden. Toch is het een album geworden dat met een gemiddeld kijkcijfer van 900.000 commerciëel erg interessant is en daar wordt goed op ingespeeld door een vlot album neer te zetten. Seizoen 6 is inmiddels ook alweer aangekondigd dus de succesformule is zeer zeker nog niet uitgemolken en zo klinkt het ook niet. (8/10) (Arcade)

Deel: