De viering van het 25-jarig jubileum van het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds (NMF) is van start. Een van de hoogtepunten in het jubileumjaar is de bijzondere concertmarathon op 19, 20 en 21 april: het Weekend van het NMF. Het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds organiseert dit in samenwerking met Vereniging Hendrick de Keyser. Het gaat om maar liefst 100 concerten, 100 musici op 100 prachtige locaties van Hendrick de Keyser. Door heel Nederland klinkt een weekend lang Chopin, Beethoven en Bach uitgevoerd door enthousiaste en talentvolle musici van jong talent tot internationale ster op instrumenten van het NMF.

Honderd concerten van Appingedam tot Maastricht, en van Middelburg tot Schoorl. Kom sfeer proeven! Musici die te horen zijn, zijn bijvoorbeeld de talentvolle violiste Frederieke Saeijs en topcellist Ernst Reijseger. De Utrechtse jonge violiste Svenja Staats (16) opent het weekend op vrijdag 19 april met een concert in het historische Hodshon Huis in Haarlem.

Directeur Marcel Schopman (Muziekinstrumenten Fonds): “We wilden iets bijzonders doen, en zetten nu een uniek evenement neer. Uniek omdat nog nooit eerder een dergelijke concertmarathon met 100 concerten door heel Nederland is georganiseerd. Uniek vanwege de samenwerking van twee organisaties die zich inzetten voor behoud van cultureel erfgoed. En uniek omdat de deuren van prachtige monumentale huizen, die normaal gesproken gesloten zijn, nu een weekend lang open staan voor publiek. Heel leuk om te ervaren dat veel van onze NMF-musici zich daar direct enthousiast voor aangemeld hebben.”

Directeur Carlo Huijts (Vereniging Hendrick de Keyser): “Het idee sprak ons meteen aan. Het is een heel aangename manier om publiek te laten genieten van onze bijzondere huizen. Gelukkig dachten veel van onze huurders daar ook zo over en werkten zij spontaan mee om dit ambitieuze plan waar te maken. En de samenwerking tussen het Muziekinstrumenten Fonds en Hendrick de Keyser ligt meer voor de hand dan op het eerste gezicht lijkt; wij hebben immers beiden de opmerkelijke uitdaging dat onze historische objecten het best bewaard blijven door ze te gebruiken.”

Het jaar 2013 staat helemaal in het teken van het 25-jarig bestaan van het NMF. Andere activiteiten zijn onder meer twee luisterconcoursen, een mysterieuze cd release en een lezingencyclus. Twee hoogtepunten zijn ook het Jubileumconcert in het najaar dat plaats vindt in de Ridderzaal in Den Haag, en een Muziekdiner in het Museum Speelklok in Utrecht. Tevens is het bijna 100 pagina’s dikke Jubileummagazine gratis beschikbaar. In dit rijk geïllustreerde boek is de betekenis van 25 jaar Muziekinstrumenten Fonds opgetekend. Wilt u dit magazine ontvangen, stuurt u ons dan een mail met adresgegevens. In de bijlage treft u de hoogtepunten uit dit magazine!

Deel: