Meer dan tien jaar zaten ze getekend bij het label dat de band als eerste artiest tekende toen het label werd opgericht. Enkele albums verder verlieten de Britten het label dat Richard Branson oprichtte en stapten over naar een ander prestigieus label, dat van Chris Blackwell’s Island. Die samenwerking is de Stereophonics niet geheel goed bevallen, want al na één album richtten ze hun eigen Stylus Records op. In november bracht de band rond frontman Kelly Jones al een voorproefje, in de vorm van een gratis single, ‘In a moment’, in januari kwam dan toch de eerste echte single, ‘Indian Summer’. En nu dan na 3,5 jaar stilte dan eindelijk de opvolger van ‘Keep calm and carry On’.

‘Griffity On The Train’ is een stuk minder gladje dan het vorige album, wat een godsgeschenk is. Een stuk minder voorspelbaar dan tevoren lijkt de band een weg in geslagen te zijn geweest, die ze toch maar snel achter zich hebben gelaten. Gelukkig, want na ‘Keep calm and carry on’ konden we wel weer iets gebruiken dat meer in de richting van de oude Stereo’s mocht gaan. En dat is gelukt met een album dat een stuk donkerder klinkt dan tevoren.

Opener ‘We Share The Same Sun’ zal net als ‘In a moment’ de boeken in te gaan gaan als uitermate geschikte festivalplaat, maar ook ‘Indian Summer’ en titeltrack ‘Griffity On The Train’ zullen bij de fans zeker aanslaan. ‘In a moment’ echter zal niet puur voor de fans van de Stereophonics zijn, ook de fans van die andere Stereo’s, de Stereo M.C.’s zullen in de track iets herkennen van hun ‘Connected’, terwijl ‘No-one’s Perfect’ wat richting het rustiger werk van Queen gaat.  Wellicht toch een kleine draai in de richting van het commerciëlere, maar de Stereophonics kunnen het hebben.

Degenen die de laatste album van Paul Weller wel kunnen waarderen, zullen zich zeker geen breuk vallen bij de aanschaf van ‘Graffity On The Train’. Het beste werk van de band is nog steeds van rond de milleniumwisseling, ‘Graffity On The Train’ is wellicht een ommekeer die een nieuwe periode kan inleiden voor de band. (7/10) (Stylus Records)

 

Deel: