Van vrijdag 1 tot en met zondag 3 maart aanstaande is in de Philharmonie Haarlem het festival De 48 uur van Bach. Naast concerten van o.a. Isabelle Faust, Kristian Bezuidenhout en Torleif Thedéen kan iedere bezoeker die Johann Sebastian Bach enigszins machtig is meedoen aan Bluf je door Bach. Tijdens dit programma onderdeel kunnen de festivalbezoekers plaatsnemen aan de concertvleugel van de Philharmonie of achter het imposante Cavaillé-Coll orgel in de Grote Zaal om haar of zijn favoriete Bach-stuk te spelen.

Hoofdgast tijdens het festival is stervioliste Isabelle Faust. Zij speelt op zaterdagavond 2 maart samen met Kristian Bezuidenhout op klavecimbel o.a. sonates voor viool en klavecimbel. Faust hoort vanwege haar fenomenale techniek en grote interpretatievermogen tot één van meest spraakmakende en meeste gevraagde violisten van haar generatie.

Cellist Torleif Thedéen stort zich op zaterdagmiddag op de Cellosuites 1,3 en 5. Op zondagmiddag 3 maart waagt saxofonist Arno Bornkamp zich aan Bach op de saxofoon. Samen met videokunstenaar James Murray presenteert Bornkamp Bach in Beeld: magnifieke muziek met daarbij speciaal gemaakte videobeelden. Musica ad Rhenum en sopraan Stefanie True sluiten het festival af. Musica ad Rhenum is het meest opwindende en controversiële Oude Muziek ensemble van dit moment. Bach wordt in hun handen weer springlevend.

De 48 uur van Bach is het vierde festival in deze reeks. In de drie voorafgaande seizoenen stonden Chopin, Liszt en Beethoven in de schijnwerpers. Succesfactor van dit goed bezochte festival is de laagdrempeligheid. Sommige programmaonderdelen zijn gratis toegankelijk zoals Bluf je door Bachen het optreden op zondagmiddag van leerlingen van kunst- en cultuurcentrum Hart. Zij spelen Bach tijdens een spectaculair programma met onder meer 24 klarinetten, een slagwerkgroep en een gitaarsextet.

Naast concerten is er tijdens De 48 uur van Bach een film over de componist te zien, een Bachlezing door musicologe Sabine Lichtenstein en een Bach Quiz (met mooie prijzen) met Hans van den Boom. Op beeldschermen zijn gedurende het festival korte filmpjes te zien met als titel Beats by Bach, gemaakt door Haarlemse scholieren. De Blauwe Zaal transformeert zich tot een Bach Stube waar naar hartenlust gediscussieerd kan worden over het fenomeen Bach.

Deel: