De naam Jula Aimée doet bij weinigen een belletje rinkelen dat we hier te maken hebben met een op en top Nederlandse. Geboren in Amsterdam en opgegroeid in Eindhoven studeerde de nu 29-jarige blonde zangeres aan de conservatoria van Amsterdam, Kopenhagen en New York. Aimée kreeg daarbij les van niemand minder dan Hanne Boel, Gretchen Parlato, Kurt Elling, en Francien van Tuinen. Duidelijke taal dus.

Jula Aimée brengt op ‘We were here’ een aangename mix van contemperary jazz, folk en singer/songwriter-tracks. Waarbij de invloeden van Bjørk en Tori Amos niet zelden naar voren komen.  Het crowndfundingproject waarbij Aimée in recordtijd het bedrag bijeen bracht om de cd op te nemen laat duidelijk dat haar fanschare overduidelijk in haar geloofd. En terecht, aangezien ‘We were here’ niet het budget heeft waar de Rolling Stones doorgaans over beschikken, maar toch een album is geworden dat van voor tot achter klopt. Track voor track klinkt de zangeres helder, zonder ook maar één moment scherpte te missen.

Openingstrack en single ‘Northern Flight’ klinkt direct herkenbaar in de oren en hoewel het eigenlijk pas bij ‘Joga’ mogelijk is, klinken alle nummers al vanaf het begin alsof je ze al vaker hebt gehoord. Dat ‘Joga’ zal bij de kenners inderdaad bekend in de oren klinken, aangezien Aimée hier voor een cover van een van haar inspiratiebronnen heeft gekozen. Het nummer van de Ijslandse Bjørk is gelukkig de enige cover, want ook tekstueel heeft Jula Aimée geen invloed van buitenaf nodig. Dat haar eerste album (‘Let Go’, 2011) vrijwel voorbij is gegaan aan het luisterend oor van onze redactie mag een fout van ons genoemd worden.

Jula wil zelf liever geen jazz-zangeres genoemd worden, maar op een of andere manier is dat als vechten tegen de bierkaai. Nee, ‘We were here’ is niet puur en alleen jazz, toch is het album overduidelijk in de categorie jazz te plaatsen. De overduidelijke invloed van Van Tuinen, maar ook melancholische dramatiek in de richting van bijvoorbeeld Billy Holliday zitten té verweven in de nummers van Aimée. En dat is heus niet erg. 15 februari wordt de cd gereleased in de North Sea Jazz Club in Amsterdam. (7/10) (Musiqmama Records)

Deel: