‘Door Dezelfde Deur’ heet de verse debuut-cd van de zeskoppige formatie Braque. Met hun voorstelling ‘De tijd van ons leven’ trekken ze dit voorjaar langs de theaters. De eerste vraag aan zanger Jan Evert van Apeldoorn en pianist en arrangeur Jorden van der Leeden is dan ook logisch: “Vaak krijgen we de vraag: Zijn jullie nou een popband of een theatergroep? Het antwoord zit ergens in het midden.”

Bij binnenkomst valt meteen het bekende gezicht van zanger Jan Evert van Apeldoorn op. Hij moet lachen om de openingszin: ‘Ken ik jou niet ergens van?’
“Dat hoor ik vaker. Mensen kennen vagelijk mijn gezicht maar kunnen het net niet thuisbrengen. Ik speel in diverse tv-reclames, de bekendste is die van de drie jongens van Hi. Mijn donkere collega uit die reclame wordt inmiddels overal herkend, die moet met een petje op over straat. Daar heb ik gelukkig geen last van.” De reclame-inkomsten zijn voor Van Apeldoorn een middel om te doen waar zijn hart echt ligt: muziek maken. Samen met pianist Jorden van der Leeden
staat het duo aan de basis van de zeskoppige formatie Braque. Een chique naam die niet in het woordenboek terugkomt. Jorden: “Bij het bedenken van de naam keken we wat we gemeenschappelijk hadden. Dit was vier jaar geleden, we waren toen allemaal nog student. In die tijd waren we nogal vaak brak. Dat vonden we wel een goed woord, brak. Maar ook een beetje plat. Zo kwamen we uit bij Braque. Het is met een woordspeling begonnen, maar inmiddels past die naam wel bij ons.”

Vier jaar geleden liepen jullie elkaar tegen het lijf op de Amsterdamse theaterschool THOPSS. Nu ligt er een cd en is er dit voorjaar een theatertournee. Kunnen jullie al een beetje van de muziek leven? Jan Evert: “Dat zou fantastisch zijn, de waarheid is dat maar heel weinig bandjes in Nederland kunnen rondkomen van de muziek. Als je geld wilt
verdienen, moet je een ander vak kiezen. Onze ambitie is niet zozeer geld verdienen, als wel zo vaak mogelijk spelen. Want er is niets mooiers in het leven dan met een band optreden.” Jorden: “Met de keuze voor onze muziek zijn we ook totaal niet commercieel bezig. We zijn afgestudeerd theatermakers, de basis van onze muziek is nog altijd gericht op het theatrale. Maar in de loop der jaren zijn daar steeds meer popinvloeden bijgekomen. Die combinatie werkt heel goed, maar we passen daardoor niet in een hokje. Heel vaak krijgen we de vraag: Zijn jullie nou een popband of een theatergroep? Het antwoord zit ergens in het midden.”

Het lijkt me nogal een verschil of je in een theater speelt of op een poppodium. Jorden: “We speelden een keer in Café Cox, een artiestencafé naast de Amsterdamse Stadsschouwburg. Daar was het ontzettend rumoerig, maar het is ons wel gelukt om mensen gedurende de loop van ons optreden aan ons te binden. De ritmesectie moest vol aan de bak, maar aan het eind van het optreden was de hele tent wel naar ons aan het luisteren.” Jan Evert: “We hebben na vier jaar zoveel nummers dat we afhankelijk van de plek waar we spelen een selectie kunnen maken. In een kroeg met bier drinkende mensen zullen we iets meer uptemponummer spelen en de gevoelige liedjes overslaan, terwijl die juist in een theaterzaal weer heel goed tot zijn recht komen. Het is prettig dat we uit beide kunnen putten.”

De muzikale voorbeelden van Braque kunnen alle kanten op, zo divers is de muziek van de groep. Jan Evert: “De stem die mij het meest heeft geraakt in het leven is die van Bram Vermeulen. Ik heb hem pas ontdekt op de theaterschool. Toen was hij al overleden, waardoor ik hem jammer genoeg nooit live heb gezien. Uit zijn teksten spreekt een enorme betrokkenheid bij het leven, dat raakt me iedere keer als ik zijn liedjes hoor.” Jorden: “Ik heb het conservatorium gedaan, en haal mijn inspiratie vooral uit klassieke muziek. Maar ik blijf nooit lang hangen bij een componist of band. Ik ben eigenlijk vooral op zoek naar een melodie die me aanspreekt. Maar terwijl ik dit zeg, bedenk ik me dat er twee mensen zijn van wie ik al jarenlang muziek draai: Chopin en Nirvana.”

Het culturele klimaat in Nederland is niet bijster positief momenteel. Jorden: “Je zult als artiest meer dan ooit creatief moeten zijn. We zijn als band behoorlijk actief op social media, hebben een flinke schare fans opgebouwd van
wie een deel ons als vriend ook financieel ondersteunt. En we bedenken speciale acties om inkomen te genereren. We hebben afgelopen zomer bijvoorbeeld een aantal tuinconcerten gegeven bij bevriende relaties. Van de schenkingen die
bezoekers daar deden, hebben we onze cd kunnen maken.” Jan Evert vult aan: “Het allerbelangrijkste is dat je over lange adem beschikt. Wij zijn ervan overtuigd dat er vele duizenden mensen zijn die onze muziek mooi vinden. Alleen weten ze nog niet van ons bestaan. Dus volgen wij de wijze raad die Berry Stevens jaren geleden al aan de kandidaten van de Soundmixshow gaf: ‘Vooral doorgaan’!” Waarvan acte.

Deel: