In P60 in Amstelveen opende The Gathering vrijdagavond hun Nederlandse clubtour ter promotie van hun nieuwe album ´Disclosure´, met vanavond als “Special Guest” trompettist Noel Hofman die ook aan het album heeft meegewerkt. Support act Bodypolitics is een Indie Rock / Electronica kwartet uit dat bestaat uit Giuseppe Valenza (zang, gitaar en toetsen), Thanos Fotiadis (gitaar), Tim Lamballais Tessensohn (basgitaar) en Art Pinto (drums) die elkaar in 2010 ergens in Utrecht ontmoetten. Wapenfeiten tot dusver zijn het halen van de kwartfinale van De Grote Prijs van Nederland en van de finale van Utrechts bandcompetitie “Clash Of The Titans”.

In P60 heeft bodypolitics een half uurtje om de zaal op te warmen voor The Gathering en dat lukt ze goed. Op 12 april 2012 kwam hun eerste album ‘The Space Of A Jump’ uit en vrijwel de gehele set (5 van de 7 nummers) bestaat uit tracks van ´The Space Of A Jump´. Sfeervolle muziek, rustig met een ´bite´. Om de sfeer te benadrukken blijft het licht vrijwel voortdurend wel heel erg laag, eigenlijk het enige minpuntje aan deze wat mij betreft verder geslaagde kennismaking.

The Gathering zelf is een fenomeen dat al bijna 25 jaar meedraait en dus amper toelichting behoeft. Een van de meest succesvolle Nederlandse bands die veel invloed heeft gehad op andere groepen. Door de jaren heen zijn hun albums goed verkocht en hebben ze uitgebreid getourd in Europa, USA en Canada en Zuid- en Midden-Amerika. Sinds de band 1989 is opgericht hebben ze de nodige richting- en bezettingswisselingen doorgemaakt. Begonnen in het metal genre is The Gathering in de loop der jaren geëvolueerd via gothic naar progressive rock. De meest in het oog springende bezettingswijziging is uiteraard het vertrek medio 2007 van zangeres Anneke van Giersbergen die al sinds 1995 de frontvrouw was en met wie de band grote successen had gevierd. Het eerste album waarop Anneke schitterde, ‘Mandylion’ uit 1995 blijft wat mij betreft het hoogtepunt van hun werk. In maart 2009 kondigt de band aan dat Silje Wergeland (voormalig zangeres bij het Noorse gothic metalgezelschap Octavia Sperati) de nieuwe frontvrouw wordt. Met Silje maakte The Gathering 2 nieuwe albums (‘The West Pole’ uit 2009 en in 2012 ‘Disclosure’), en volgens hun eigen website inspireert haar aanwezigheid de band “in ways that no previous vocalist ever has”. Afgelopen jaar trad Silje nog op als gastzangeres op het eind augustus verschenen album ‘Dead End Kings’ van de Zweedse metalformatie Katatonia.

In P60 startte The Gathering hun ‘Disclosure NL Club Tour’ met ‘Paper Waves’ en vervolgde met ‘Meltdown’, eveneens van ‘Disclosure’ en de nieuwe single. Keuze van het repertoire wijkt flink af van wat de band vorig jaar nog live liet zien. Vrijwel alleen recenter werk, verrassend 2 nummers van Souvenirs en een stap terug in de tijd met ‘In Motion I’ van ‘Mandylion’. De zaal is niet helemaal vol, en is bereid om de band de stilte te geven die hun tegenwoordig bijna etherische muziek nodig heeft. En dat wordt gewaardeerd. Bij monde van bassiste Marjolein Kooijman laat de band weten het fijn te vinden dat het publiek zo geconcentreerd naar ze wil luisteren. Maar voor een toegift moet wel even wat lawaai gemaakt worden, dat dan weer wel. Waarna ze met toegift ‘I can See Four Miles’ de avond afsluiten.

Deel: